Börsklipparna har bytt fot

Börscocktail Sparkapitalet flyr fastigheter i takt med att räntan tickar högre. Kronförsvagningen har nått finanskrisnivåer och på fredagsförmiddagen kostade en dollar 9,26 kronor.

Den svenska tioårsräntan bottnade i augusti och har sedan dess stigit till närmare 0,50 procent. De stigande räntorna sammanfaller med högre inflationsförväntningar i Europa men främst i USA.

USA:s nye president antas göra enorma investeringar i infrastruktur och även i Europa förväntas investeringstempot trappas upp. Det kan komma att driva på inflationen och en amerikansk räntehöjning ser ut att komma allt närmare.

Allt annat lika talar det för aktier. Men risken är att inflationssegern tagits ut i förskott. Det kan leda till ett snabbt bakslag på börsen.

Centralbankspolitiken och de låga marknadsräntorna har spelat en avgörande roll i flera branscher. Fastighetsbolagen har varit de främsta vinnarna. Men också lånefinansierade bolagsförvärvare har gynnats.

Värderingarna i fastighetssektorn har redan kommit ner en hel del. Det är lätt att glömma att trots stigande räntor kommer fastighetsbolagen sannolikt låna billigare även nästa år då gamla lån läggs om.

De mulligaste sötebrödsdagarna kanske är över. Men välskötta fastighetsbolag med starka kassaflöden lär även i framtiden tälja guld med smörkniv. Risken är betydligt högre i fastighetsbolagen med sämre finanser som lånat, köpt och skrivit upp bokförda värden.

Investmentbolaget Lundbergs står oväntat stark i nedgången. Det trots att närmare hälften av tillgångarna ryms i fastigheter. Om aktien laggar mot övriga eller leder återtåget till sektorn kvarstår att se.

Dessutom har bostadsbyggandet kring Stockholm stigit till den högsta nivån sedan miljonprogrammen på 1970-talet. Kombinationen av redan skyhöga bopriser, ett större utbud och högre räntor väcker frågan om vi sett kulmen för den snabba prisuppgången på bostäder.

Bank och finans gynnas istället av förväntat högre räntor. Främst är det amerikanska bankaktier som rusat högre.

Investerarna ser också ut att i större utsträckning överge guldet som trygg hamn. På Stockholmsbörsen har gruvbolaget Semafo tappat 5 procent i veckan och guldpriset är tillbaka kring 1200 dollar per uns.

Pär Ståhl har gjort en noggrannare sammanställning av vilka branscher som gått bäst och sämst på Stockholmsbörsen sedan ränteuppgången startade.

Nog med räntegrubbel. Nu veckans börsporr.

Kredithanteringsbolaget Intrum Justitia går samman med norska konkurrenten Lindorff. Efter sammanslagningen får det nya bolaget lokal närvaro i 23 europeiska länder.

Stockholmsnoterade Intrum-aktien steg som högst till över 320 kronor på nyheten. Men uppgången kom av sig och i skrivande stund handlas aktien till 291 kronor. Knappt 5 procent högre än en veckan tidigare.

I samband med att Skistar presenterat sin verksamhetsberättelse för 2015/2016 steg skidaktien till ny högstanivå. Resultatet efter skatt ökade med 23 procent. Den svaga svenska kronan förväntas öka intresset för svenska fjällen framgent.

Drönarbolaget Fastout föll tungt på Datainspektionens besked att drönare utrustad med kamera omfattas av kameraövervakningslagen. Men aktien steg sedan snabbt på nyheten att Datainspektionen förnyat riktlinjerna kring drönarfotografering.

Det ska vara tillåtet att under vissa förutsättningar fotografera skog, kraftledningar och byggnader. Under veckan har Fastout-aktien stigit med mer än 100 procent från botten.

Amerikanska fotodelningstjänsten Snapchat har ansökt om att börsnoteras. Prislappen på den omtyckta applikationen väntas bli 20 – 25 miljarder dollar. Motsvarande 180 – 230 miljarder kronor. Det motsvara ett börsvärde hälften så stort som klädesjätten Hennes & Mauritz.

Snapchat beräknas dra in över 350 miljoner dollar i annonsintäkter under 2016 och tjänsten har över 150 miljoner aktiva användare.

Hotellfastighetsägaren Pandox rusade efter att ha storhandlat hotell för 4,1 miljarder kronor nere på kontinenten. Köpen innefattar fyra hotell i Tyskland, två i Österrike och ett i Nederländerna, det skriver Dagens Industri.

Sparfavoriten Nibe tog revansch på fredagen efter att aktien belönats med en köprekommendation från SEB. Riktkursen höjdes till 80 kronor och priset på aktien steg till 70 kronor på fredagseftermiddagen.

Telefonoperatören Alltel handelstoppades på fredagen. Det skedde efter att köpet av konkurrenten T3 blivit känt. Prislappen på T3 sägs vara 150 Mkr. Alltel handlas igen efter att stoppet hävts ungefär 10 procent högre än torsdagens stängningskurs.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -