Hettan efter stormen

Heta Listan USA-valet ligger bakom oss och fram tills att Trump tar plats i Vita Huset lär orosmomenten vara färre. Kronan fortsätter att försvagas och veckans kandidat är en indirekt vinnare på det.

Internationellt har bank och infrastruktur varit de bästa satsningarna efter Trumps oväntade seger i USA-valet. Hemmavid är utvecklingen lite mer spretig. Tidigare nedtryckta råvarubolag som SSAB hör till vinnarna.

Dollardopade Rottneros rapport var en besvikelse i förra veckan och vårt spekulativa köp spelade inte ut som tänkt. Effekten av en svagare krona är dock släpande och Rottneros får vara kvar på listan trots bakslaget. I skrivande stund visar positionen en fiktiv vinst på 4,3 procent.

Utgången i USA-valet har pressat upp de långa räntorna. Det har slagit hårt mot fastighetsbolagen som haft störst förtjänst av lågränteläget. I viss mån gäller det också bostadbyggarna.

NCC, som funnits på listan under någon månad har fallit tillbaka och vår vinst har förvandlats till en förlust.

Utvecklingen i de norska fiskodlarna Salmar och AKVA Group har varit mycket slagig. AKVA Group har lämnat listan på stop loss. Salmar nosade på tisdagen vid en ny rekordhögstanivå. Men efter en svag rapport föll aktien tillbaka under onsdagsförmiddagen.

Cloetta har också slagit i sin stop loss men listan väljer att plocka upp aktien igen på 30,00 kronor jämnt. Stoppen sätter vi vid 29,30 kronor.

Aktier Stop loss Trigger Målkurs Avkastning
Rottneros 6,60 7,00 8,40 3,6%
NCC 211,00 222,50 275,00 -3,6%
Cloetta 29,30 30,00 36,90 0,0%
Salmar 260,00 273,00 314,00 -4,8%

 

Nu till veckans nya kandidat:

Skistar Trigger 144,75. Målkurs 165,00. Stop loss 138,00.

Skidbolaget Skistar (börsvärde 5 633 Mkr) driver anläggningar i bland annat Sälen, Åre samt norska Hemsedal och Trysil.

Det finns ett säsongsmönster i Skistars verksamhet, liksom i aktien. En vanlig syn är att aktien ska plockas upp när den är som svagast under sommarmånaderna. Men med gott om snö tidigt på säsongen och med en dryg månad kvar till utdelningen (4,50 kronor per aktie) tror vi den kan stiga högre åtminstone fram till Lucia.

Svenska skidresenärer har, tack vare kronförsvagningen, blivit mycket fattigare i utländsk valuta. Det torde innebära en större efterfrågan på fjällresor inom Sverige. Även rubeln har stärkts mot den svenska kronan under året, vilket talar för fler ryssar i VM-liften den här säsongen.

Snabbfotade börshandlare hade möjlighet att plocka upp aktien till fyndpris på USA-valdippen. Den ynnesten har inte listan.

Köp aktien på 144,75 kronor och sätt stopp vid 138 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -