Nya modeordet: Trumpflation

Fondkommentar Ökade inflationsförväntningar har fått investerare att överge ränteplaceringar. Och det märks – världens räntemarknader är på väg mot den sämsta veckan sedan januari 2009.

Donald Trump har lovat betydande skattesänkningar och investeringar i infrastruktur på hela 4 500 miljarder kronor. Tanken är att det ska leda till miljoner nya jobb. Det är stimulanser som ökar budgetunderskottet och sätter fart på investeringar i USA – liksom inflationen.

Trump har även varit tydlig med att han vill öka tullar för många importvaror, vilket kommer att begränsa frihandeln. Marknaden inser att det kommer att driva upp priser på varor, som i sin tur skapar inflation.

Lägre tullar och ökad frihandel har varit klart deflationsdrivande och ligger bakom det senaste decenniets fallande priser.

Sannolikheten att få igenom flera av sina vallöften har också ökat eftersom Republikanerna fortfarande har majoritet i kongressen.

Marknadens reaktion på det amerikanska valresultatet och tilltron till en återgång till en inflationistisk miljö har varit tydlig. Råvaror som koppar och järnmalm, insatsvaror till infrastrukturbyggen, har ökat kraftigt i pris sedan valresultatet blev klart. Ökade råvarupriser driver på sikt upp inflation.

Det inte bara råvaror som har upplevt stora prisändringar. Marknadsvärdet på Bank of Americas globala obligationsindex, som följer mer än 24 000 obligationer, har förlorat över 9 000 miljarder kronor under veckan. Det är den största förlusten på räntemarknaden sedan januari 2009.

Parallellt med den amerikanska utvecklingen har långa räntor i Sverige och Tyskland stigit när säljtrycket i obligationer ökat.

Den svenska 10-åriga räntan har stigit till 0,44 procent från 0,26 procent på en vecka. Den amerikanska motsvarigheten har gått upp med 37 punkter. Avkastningen på amerikanska 30-åriga obligationer, som är mer känsliga för inflationsutsikterna än kortare löptider till, har haft det största tappet.

Allt annat lika speglar det här marknadens förväntningar om att Donald Trump är en ”game changer” för räntemarknaden.

Placera har varnat för ränteinvesteringar ibland annat Säkra fondvalet allt mer osäkert. Där påtalade vi att ränteinvesteringar kan få det tufft under hösten och vintern när marknadsräntorna förväntas stiga.

Federal Reserves tidigare ordförande Alan Greenspan blev i veckan intervjuad av nyhetsbyrån Bloomberg. Greenspan upprepade sin ofta upprepade åsikt att de låga långräntorna är ohållbara på längre sikt.

"Vi ser begynnande inflation som sannolikt kommer att accelerera. Det kan vara den utlösande faktorn som sätter stopp för sjunkande räntor och får marknadsräntorna att stiga betydligt", konstaterade han.

I en rapport från Blackrock, världens största investerare, var nettoinflödet till börshandlade US TIPS-obligationer på rekordnivå i oktober. US TIPS är en ränteplacering i amerikanska statspapper som är inflationsskyddade.

Enligt Blackrock ser investerarna en starkare amerikansk arbetsmarknad, högre råvarupriser tillsammans med ökade handelshinder som tydligt inflationsdrivande faktorer. Noterbart är att rapporten kom före Trump blev vald till president.

Frågan kvarstår dock hur den amerikanska centralbanken ska agera ?

Blir det räntehöjning i december som marknaden trodde på före valdagen eller kommer det fler höjningar 2017 än vad marknaden tidigare räknat med när målet är att flera amerikaner ska komma i arbete?

Om det sker så finns det mycket som talar för betydligt högre marknadsräntor som sannolikt kommer att påverka räntemarknaden negativt även i Sverige.

För den som vill minska sin ränterisk finns det alternativ, läs gärna investeringar för ränteångest.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -