PExA tar fart i q3: "Horizon2020 positiv överraskning"

Cision Promoted Försäljningen av tre PExA 2.0-system är nu genomförda vilket bidrog till bolagets kvartalsförbättring. Periodens utfall överraskade inte bolagets vd, men att PExA blev utvald av EU-kommissionen för det prestigefyllda Horizon2020-priset kom som en oväntad god nyhet.

"Vi hade förhoppningar snarare än förväntningar. Det är få som kommer igenom första nålsögat.", säger vd Erik Ekbo.

Göteborgsbaserade medtech-bolaget PExA har vind i seglen. Det gångna kvartalet visade vinst på 111 000 kronor när tre stycken PexA 2.0 levererades, en företrädesemission på 15,6 miljoner säkrar offensiven framåt och bolaget valdes ut av EU-kommissionen som mottagare av Horizon2020-priset. Samtidigt har aktiekursen åkt berg och dalbana under året med en stabiliserad nedåtgående trend sedan maj i år. Kursnedgången är inte en direkt följd av ändrade planer eller negativa nyheter från bolaget, då några sådana inte kommuncerats.

"Kanske fanns det förväntningar på försäljning redan tidigare under årets andra kvartal varpå marknaden har reagerat negativt, för inte har något gått utför för vår verksamhet i alla fall - tvärtom.", säger Erik Ekbo som nu till hösten varit vd för PExA i drygt ett år.

”Men", fortsätter vd:n, ”det är ingen bra strategi att fokusera på tillfälliga upp- eller nedgångar i kursen. Det viktiga är att vi fortsätter att bygga värden i bolaget. Sedan vi CE-märkte vår produkt i mars och lanserade den på marknaden har verksamheten accelererat.”

100 instrument inom fem år

PExAs produkt är en avancerad insamlare av partiklarna i våra lungors allra minsta luftvägar. PExA 2.0 är ett forskningsinstrument som studerar lungsjukdomar såsom astma och kol. Dagens vedertagna metod för att komma åt kroppens minsta luftvägar är genom bronkoskopi, vilken patienterna vanligtvis jämför med skendrunkning. Enligt bolagets vd har man inte upptäckt någon direkt konkurrent vars metod skulle kunna utmana PExA:s som alternativ till bronkoskopin.

PExA 2.0 är ett stand alone-system i storleken av en mikrovågsugn som genom en utandningskanal fångar upp biomarkörer från kroppens små luftvägar. 2.0-versionen är framförallt mindre, smidigare och mer lättarbetad än den tidigare funktionsprototypen 1.0, enligt vd:n. 1.0-produkten var närmare storleken av ett kylskåp och krävde uppkoppling till tryckluft. Målgruppen för införsäljning av instrumentet är forskare och institutioner på forskningsmarknaden.

"Vi estimerar en försäljning av 100 instrument på en 4-5 årig period och ett par tusen instrument på en längre horisont.", berättar Erik Ekbo.

Nog för att försäljningscyklerna kan vara långa och marknaden trögrörlig i vårdsegmentet, men enligt vd:n är PExA:s införsäljning smidigare än för snittet då den riktar sig mot forskningen. Dessutom är institutioner vanligtvis kapitalstarka och efterfrågar förbättrad teknik för att effektivisera forskning och forskningsresurserna.

"Medicintekniska instrument möter ofta långa byråkratiska utvärderings- eller beslutsprocesser från vården, enskilda kommuner, sjukhus eller landsting, som ska testa produkten och därefter utvärdera och lägga beställning - eller avfärda produkten. Forskningsinstitutioner har kortare beslutsvägar och kan allokera resurser smidigare än kommuner och landsting."

Positivt kassaflöde 2019

Sedan tidigare har PExA kommunicerat ett planerat positivt kassaflöde år 2019, och den planen ligger ännu fast. Ju mer försäljning desto enklare blir kassaflödet att överskåda och estimera, säger vd:n, som fick en oväntad men välkommen accelerationsknuff i och med tilldelningen av Horizon2020-priset.

50 000 euro, eller närmare en halv miljon kronor, tilldelas bolaget för en första studie med kommersiellt fokus. Efter avslutad studie kan PExA få tillgång till ytterligare 25 miljoner, 2,5 miljoner euro, för uppföljande studier med kvalitets- och produktförbättringar.

Horizonpriset2020 är en stor utmärkelse inom PExAs och bolagets konkurrenters värld. Bolagen ansöker själva, men få klarar sig igenom det första stadiet.

"Mellan 6-8 procent brukar klara sig förbi det första nålsögat och vi var ett av de fåtal som valdes ut. Nog för att vi hade förhoppningar, men inga stora förväntningar på att EU-kommissionen skulle välja just oss och anse att PExA 2.0 har en så stor nyttoeffekt.", säger vd:n om utmärkelsen.

Förutom den finansiella framgången har positiva resultat rapporterats från en isländsk studie som använder sig av PExA-metoden för att forska på astma och refluxsymtom. Men aktien tar inga glädjeskutt trots de positiva nyheterna. Erik Ekbo misströstar däremot inte.

"PExA noterades för ungefär ett år sedan och jämfört med introduktionskursen på 4:60 kronor ligger vi bra till. Tidigare idag hade vi även glädjen att meddela att ytterligare en kund, den fjärde i ordningen, har valt att investera i vår teknologi."

PExA är noterat på AktieTorget och handlas under tisdagen, 1:a november, för runt 8:30 kronor.

/Emelie Lundgren
emelie.lundgren@cisionpromoted.se

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -