Svenskt Stål biter

Rapport Ståltillverkaren SSAB:s tredje kvartal blev långt bättre än väntat. Men bolaget konstaterar att utsikterna är lite grumliga.

SSAB:s rörelseresultat uppgick till 707 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2016.

Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning 552 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 5,2 procent, att jämföra med väntade 3,8 procent.

Resultatet före skatt landade på 461 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Analytikerna hade i snitt räknat med ett resultat före skatt på 354 miljoner kronor.

Försäljningen uppgick till 13.477 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 14.409 miljoner kronor.

Bolaget räknar med att leveranserna under fjärde kvartalet blir på ungefär samma nivå som under det tredje kvartalet, med lägre priser i Nordamerika och stabila priser i Europa. Leveranserna i fjärde kvartalet kommer dock att påverkas av kundernas förväntan om prisnivåerna i början av 2017.

I Nordamerika bedöms efterfrågan på grovplåt vara fortsatt relativt svag under det fjärde kvartalet, dock förväntas distributörer öka sina inköp på grund av låga lagernivåer, uppger SSAB vidare.

I Europa bedöms efterfrågan vara oförändrad i det fjärde kvartalet, dock med en viss säsongsmässig avmattning mot slutet av kvartalet.

Importvolymerna till Europa förväntas vara på ungefär samma nivå som under tredje kvartalet, vilket är lägre än under slutet av 2015 och början av 2016, fortsätter SSAB.

Under det tredje kvartalet genomförde SSAB underhållsstopp till en kostnad om totalt 280 miljoner kronor, varav 200 miljoner i USA. För det fjärde kvartalet väntas kostnaderna för underhållsstopp uppgå till 190 miljoner kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -