Uppåt för JM

Aktieanalys JM:s marginaler har tagit ett rejält kliv uppåt och vinsten följer med. Aktien är notoriskt svajig men på en till synes osårbar bostadsmarknad ser den intressant ut.

JM-aktien har haft en rejält fladdrig kursresa i år. Oro för vad som ska hända med bostadspriserna efter att amorteringskrav på nya bolån infördes i somras har tidvis pressat kursen.

Hittills tycks dock effekterna på bostadspriserna vara rätt beskedliga och aktien har också återhämtat sig från den senaste dippen i somras.

Kursen tog ytterligare ett skutt uppåt på onsdagen då JM överraskade positivt genom att rapportera en betydligt högre lönsamhet än väntat i sitt tredje kvartal.

Som alltid när det gäller JM är det i huvudsak Stockholmsmarknaden som står i fokus. Affärsområdet JM Bostad Stockholm står i kraft av sin storlek och höga lönsamhet för runt två tredjedelar av rörelseresultatet i koncernen.

Rörelsemarginalen inom Bostad Stockholm har varit pressad de senaste åren. Som bäst var marginalen uppe en bit över 22 procent. På sistone har det snarare varit 17 procent som gällt.

Drivande i den utvecklingen har varit kraftigt stigande priser för mark att bygga på och det faktum att JM bygger allt längre ut från city, där priserna är lägre.

Läget har dock stabiliserats och nu börjar prisökningar även i närförorterna trycka upp marginalen igen. Utfallet för Bostad Stockholm blev i det tredje kvartalet en marginal på 18,1 procent vilket var klart bättre än väntat. Snittprognosen inför rapporten var en nivå på 17,5 procent.

Vd Johan Skoglund konstaterade i samband med rapporten att Stockholmsmarknaden var lite avvaktande i början av sommaren inför amorteringskraven men att trenden numera åter är positiv.

Även inom Bostad Riks överraskade lönsamheten positivt. Engångsintäkter bidrog visserligen lite mer än väntat men rörelsemarginalen 16,3 procent var nästan två hela procentenheter högre än väntat. Efterfrågan på bostäder är god även ute i landet och priserna utvecklas överlag väl.

JM startade under tredje kvartalet produktion av 1 058 nya bostäder vilket var 19 procent fler än för ett år sedan och 8 procent fler än vad analytikerna i snitt hade väntat sig. Byggstarterna är viktiga eftersom de är en indikation om den framtida försäljningen.

Vid utgången av tredje kvartalet hade JM drygt 10 procent fler bostäder i pågående produktion än vid samma tidpunkt i fjol.

Att bolaget kan och vågar gasa så hårt beror på att efterfrågan fortfarande är urstark. Det går att urläsa ur det faktum att drygt två tredjedelar av JM:s pågående produktion redan är såld, vilket är snudd på rekord för bolaget. Ytterligare 15 procent av produktionen är bokad.

JM säger sig se med tillförsikt på 2017. Bolaget har många projekt igång och det är i flera fall också projekt som kan väntas ge bra avkastning. Ambitionen är att under de kommande åren fortsätta öka antalet projektstarter så länge marknaden tillåter det.

För att bredda produktutbudet, driva tillväxt och bli tydligare gentemot kunderna har JM arbetat fram ett par nya koncept som kommer att lanseras nästa år.

Segmenten Premium och Bas kommer att erbjuda bostäder med högre respektive lägre standard än en genomsnittlig JM-lägenhet.

Med stigande markpriser och allt mer utdragna tillståndsprocesser söker sig allt fler bostadsbyggare utanför citylägena och då blir den typen av tydligare segmentering viktig.

Vinstprognoserna för innevarande år ligger för JM i snitt på 18,70 kronor per aktie enligt SME Direkts sammanställning. För de kommande åren väntas resultaten öka till 20,01 kronor respektive 21,13 kronor. P/e-talen för 2017 och 2018 ligger med de prognoserna på 12,5 respektive 11,8.

Direktavkastningen i JM-aktien väntas uppgå till 3,7 procent respektive 3,9 procent.

Efter en rejäl svacka under inledningen av året har JM-aktien återhämtat sig bra. Bara sedan i somras har signalerna om att bostadsmarknaden håller hyggligt uppe lyft kursen med över 25 procent.

Läget för JM liknar det som fastighetssektorn befinner sig i för närvarande. Verksamheten går fortfarande som tåget och kommer med de långa ledtiderna i bygg- och fastighetssektorerna att fortsätta göra det under relativt lång tid framöver.

Det finns dock en gnagande oro i aktiemarknaden om att de gyllene förutsättningarna har passerat toppen och att riktningen härifrån kommer att vara sakta nedåt. Det gör aktierna hyperkänsliga för alla negativa signaler.

I JM:s fall är det bostadspriserna som alla håller ögonen på, och då särskilt Stockholmspriserna. De har dock som sagt hittills hållit sig väl uppe trots amorteringskrav. Såväl mäklare som hushåll räknar åter med stigande priser framöver.

Man ska dock komma ihåg att det finns en stark politisk vilja att få stopp på prisökningarna på bostäder så om de fortsätter upp lär nya initiativ dyka upp.

Så länge bostadspriserna inte rasar ihop kommer dock JM att fortsätta rapportera fina vinster. Den pågående produktionen är hög och det mesta är som sagt redan sålt. Det finns fortfarande ett stort strukturellt underskott av bostäder, framför allt i Stockholm.

Värderingen av JM-aktien är inte hög och direktavkastningen attraktiv. Risken för tvära kast i kursen är däremot hög och investeringen bör anpassas därefter. Med de senaste orosmolnen över bostadsmarknaden i stort sett skingrade tycker vi dock att JM-aktien ser köpvärd ut. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
JM Köp 253,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -