Svenskarna tror på starkare ekonomi

Makro Konjunkturbarometern, som mäter stämningsläget i svensk ekonomi, steg rejält i oktober. Både hushållen och industrin bidrog till uppgången.

Barometerindikatorn, som sammanfattar stämningsläget i svensk ekonomi, steg till 106,1 i oktober från 102,9 föregående månad.

Det meddelar Konjunkturinstitutet.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntades barometerindikatorn ha varit 102,5.

Hushållens förtroende lyfte rejält för andra månaden i rad. Inom näringslivet bidrog framför allt tillverkningsindustri och detaljhandel till uppgången.

Industriföretagens samlade omdöme om orderstockarnas storlek har förbättrats och ligger något över det historiska genomsnittet. Företagen räknar med att öka produktionskapaciteten de närmaste månaderna samtidigt som produktionsplanerna har justerats upp rejält.

Företagen inom bygg- och anläggningsverksamhet rapporterar om ökade orderstockar och ökat byggande. Även antalet anställda uppges ha ökat de senaste månaderna, men fortfarande rapporterar en majoritet av företagen att brist på arbetskraft är det främsta hindret för ökat byggande.

Handelns förväntningar på försäljningsvolymen fortsätter att vara förhållandevis optimistiska. Anställningsplanerna har justerats upp och signalerar om en förhållandevis stark sysselsättningsutveckling inom handeln de närmaste månaderna.

Andelen tjänsteföretag som anser att brist på arbetskraft är det främsta hindret för företagets verksamhet har ökat rejält och är den högsta sedan frågan började ställas i början av 2003.

Konsumenternas samlade förväntningar, CCI, steg till 105,1 i oktober, jämfört med reviderade 100,7 föregående månad (100,4). Oktoberutfallet var det högsta sedan i november 2013.

Det visar Konjunkturinstitutets undersökning om hushållens inköpsplaner.

Enligt SME Direkts enkät väntades CCI ha uppgått till 99,2 i oktober.

Makroindex steg till 97,7 jämfört med 95,1 månaden före. Mikroindex steg till 109,5 från 104,3.

Makroindex speglar synen på Sveriges ekonomi nu och om tolv månader framåt samt arbetslöshetens utveckling tolv månader framåt. Mikroindex speglar synen på den egna ekonomin nu och tolv månader framåt samt planerade inköp av kapitalvaror.

Hushållen väntar sig en inflation på 2,0 procent om tolv månader, upp från 1,9 procent föregående månad.

Ränteförväntningarna (bolån) på två års sikt har i september stigit till 2,54 procent, från 2,57 procent föregående månad.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -