Jätten positiv till börsen

Fonder Trots all politisk oro är europabörserna attraktiva, och inte minst svenska aktier köpvärda. Det anser aktieförvaltarna på pensionsjätten AMF.

AMF:s Europaförvaltare Anders Fagerlund är positiv till de europeiska börserna det närmaste året. Trots Brexitoro, Italienval, ett strukturellt tapp jämfört med andra regioner och ett banksystem som ännu inte är friskt så finns det ljusglimtar.

De europeiska bankerna har idag historiskt låga börsvärde och är direkt billiga. Två tredjedelar av Europas börsbolag är exportinriktade och drivs av starka globala trender.

"Det är en bra grogrund för att hitta undervärderade bolag som över tiden skapar värde för den som är långsiktig", säger Anders Fagerlund.

Om räntorna inte förändras nämnvärt spår han att Europabörserna kan stiga med 5 till 10 procent de närmaste tolv månaderna.

Tomas Risbecker, som förvaltar AMF Sverigefond, har också en positiv börssyn trots blygsam global tillväxt:

"Börsens tre byggstenar tillväxt, vinster och värdering pekar i rätt riktning. Rensar man för Ericssons vinstkollaps så verkar trenden med negativa vinstrevideringar att bottna ur", säger han.

Fortsatt låga räntor och starka balansräkningar talar för fler uppköp och strukturaffärer, vilket gynnar börsen. Alternativen till aktier är få, vilket gör tillgångsklassen fortsatt attraktiv. Det skapar fortsatta kapitalflöden till aktier.

Tre bolag som Risbecker tycker sticker ut och har framtiden för sig är Autoliv, Billerudkorsnäs och Thule. Det är välskötta bolag med starka balansräkningar och en tydlig strukturell underliggande tillväxt. Alltså bolag som är undervärderade och har mer att ge.

Deras förväntningar på Stockholmsbörsens utveckling på ett års sikt är en totalavkastning på drygt 9 procent. Knappt hälften av totalavkastningen uppskattas komma från utdelningar.

Förvaltarna poängterar dock att det också finns risker. Ökade inflationsförväntningar, som spiller över på stigande räntor, ses som den främsta risken mot fortsatt börsuppgång.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -