Bredsidan mot Ingves ”politiska agenda”

Industri Industriarbetsgivarna beskyller Riksbanken för illegitim inblandning i avtalsrörelsen. Nu hotas industrins konkurrenskraft, menar man.

Riksbanken försöker påverka löneförhandlingarna mellan industrin och facket på ett otillbörligt sätt. På spel står industrins konkurrenskraft.

Det skriver företrädare för branschorganisationen Industriarbetsgivarna i ett debattinlägg i Dagens industri.

Riksbanken, som idag lämnade reporäntan oförändrad men varnade för ytterligare sänkningar framöver, beskylls för att aktivt försöka påverka avtalsrörelsen i syfte att främja ”egna intressen” och bankens ”penningpolitiska agenda”.

”Riksbanken och andras ambitioner att få upp inflationen riskerar att leda till höga löneökningar vilket skulle urholka industrins konkurrenskraft och därmed försämra Sveriges ekonomiska utveckling”, skriver artikelförfattarna.

De varnar att inflationsmålet hamnat på ”kollisionskurs” med Industriavtalet, som sätter ramarna för breda löneförhandlingar mellan arbetsgivare och arbetstagare i Sverige sedan 1998.

Nu ser Industriarbetsgivarna helst att Riksbanken tar ett steg tillbaka, dock utan att specificera hur.

”Svensk exportindustri inte har utrymme för att avtalsförhandlingarna ska ske med fokus på inflationsmålet”, skriver artikelförfattarna.

Anledningen är att det är den internationella konjunkturen, snarare än svensk BNP-tillväxt, som styr efterfrågan på svenska industrivaror.

”Nedväxling av löneökningstakten, långsiktiga spelregler och ökad flexibilitet skulle innebära tydliga steg i rätt riktning”, hävdar Industriarbetsgivarna, som vill att de nya löneavtalen speglar den sjunkande produktivitetstrend som man menar slår mot bolagsvinster.  

Industrifacken väntas presentera sin plattform inför nästa års avtalsrörelse imorgon.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -