Autoliv backar på rapporten

Rapport Bilsäkerhetsföretaget Autoliv överträffade förväntningarna på tredje kvartalet med råge, men tröghet inom aktiv säkerhet fick aktien på fall.

Autoliv redovisar ett resultat före skatt på 185 miljoner dollar för det tredje kvartalet 2016. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 164 miljoner dollar enligt SME Direkts prognossammanställning.

Rörelseresultatet exklusive kostnader för kartellutredningar och kapacitetsneddragningar uppgick till 199 miljoner dollar och den justerade rörelsemarginalen till 8,1 procent.

Väntat var ett justerat resultat på 188 miljoner dollar och en justerad marginal på 7,7 procent. Enligt bolagets egen prognos väntades den justerade rörelsemarginalen bli "runt 7,5 procent".

Försäljningen uppgick till 2.461 miljoner dollar. Analytikerna hade väntat sig en försäljning om 2.454 miljoner dollar.

Autoliv upprepar sina prognoser för försäljningstillväxten och rörelsemarginalen helåret 2016. Bolaget spår liksom tidigare att den justerade rörelsemarginalen för helåret blir över 8,5 procent. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntade analytikerna i snitt en justerad rörelsemarginal om 8,6 procent.

Prognosen för koncernens totala försäljningstillväxt för 2016 är alltjämnt mer än 10 procent. Analytikerna väntade inför rapporten en total försäljningstillväxt på 11,0 procent.

Den organiska försäljningen väntas enligt Autoliv öka med runt 7 procent.

Bolaget skjuter upp försäljningsmålet för affärsområdet Aktiv säkerhetssystem i sin delårsrapport och räknar nu med att nå sitt försäljningsmål för årtiondets slut inom aktiva säkerhetsprodukter ungefär ett år senare än tidigare beräknat.

Anledningen till förskjutningen är att en del affärer inom aktiva säkerhetsprodukter har senare produktionsstart än beräknat och att en del affärsmöjligheter inte utvecklats som tidigare förväntat.

Under det tredje kvartalet uppgick den organiska tillväxten för Aktiva säkerhetssystem till 8,6 procent. Det kan jämföras med nära 30 procent andra kvartalet och nära 39 procent för det första kvartalet.

"Inom aktiv säkerhet börjar vi nu se den lägre tillväxttakt som vi indikerat sedan en tid tillbaka. Detta beror på minskad produktion inom GPS-moduler och våra internt utvecklade bromskontrollprodukter", kommenterar vd Jan Carlsson.

Klockan 13.30 hade bolagets aktie backat 3 procent.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -