Starka rapporter - men oron ökar

Börssyn Rapportperioden har bjudit på flera ljusglimtar så här långt. Knäckfrågan är nu hur synen på risk utvecklas de närmaste månaderna, skriver Placeras Tomas Linnala.

Flera intressanta trender kan skönjas denna rapportperiod, och särskilt påtaglig är investerarnas låga acceptans för besvikelser, eller till och med resultat som infriat förväntningarna.

Verkstadsbolaget Sandvik, för att ta ett exempel, överträffade marknadens förväntningar med råge. Gruvdelen inom koncernen har det visserligen motigt, ändå kan förbättringar skönjas. Likväl föll aktien på rapporten.

Branschkollegan Atlas Copco reagerade inledningsvis positivt på sin rapport men aktien har sedan dess pressats av försäljningar. Boliden presenterade en stark rapport men handlas idag lägre än dagen innan rapporten presenterades.

Gemensam nämnare? Samtliga aktier har gått bra det senaste halvåret och det finns goda grunder att misstänka att vinsthemtagningar som en följd av ökad försiktighet spelat in.

Tabellen intill visar hur olika branscher samt små- och medelstora bolags index rört sig i relation till börsens breda index den senaste tiden. 

Bankrapporterna har överlag varit starka trots utmanande räntemiljö.

Även bankerna har en kursmässigt stark period bakom sig och stigande osäkerhet framför sig i form av amerikanska presidentvalet och inte minst den politiska utvecklingen inom EU i allmänhet och Italien i synnerhet.

I sak kvarstår tidigare syn på bankerna.

Värderingarna är inte låga, men börjar räntorna stiga har branschen goda förutsättningar att kunna fortsätta leverera starka vinster och utdelningar.

Vi anser dock alltjämt att nischbanker är mer intressanta för riskbenägna placerare i och med att de gynnas av samma omvärldstrender men har högre tillväxttakt.

En annan intressant trend i rapporterna är ökad fokus på valutaeffekter. Kronan handlas nära sin svagaste nivå på över sju år mot dollarn och på över sex år mot euron. För svensk exportbaserad industri är det naturligtvis en fördel. Enda valutasmolket i bägaren är det brittiska pundet som fallit snabbt efter Brexit-beslutet.

Konkret innebär det att bolag med stora kostnader i kronor eller pund samt intäkter i dollar och/eller euro, sitter i en skön sits. Inte bara nu utan i stigande grad när årets sista kvartal ska räknas samman.

En hastig blick på olika sektorer visar att analytikerna har höjt sina samlade vinstprognoser på industribolagen och enligt SME Direkt väntas sektorn kunna ståta med en samlad vinstökning på 14 procent i år och 12 procent nästa år – trots blygsam tillväxt.

Bland råvarubolagen talar vi om en samlad vinstökning på mer än 100 procent mellan 2016 och 2017. Valutaeffekterna väntas med andra ord spela in.

Knäckfrågan nu, och det gäller såväl exportindustrins valutamedvind som bankernas kommande intjäning, är hur ränteläget utvecklas framöver.

Som framgår av Pekka Kääntäs Marknadssyn så finns en påtaglig osäkerhet kring både den politiska och konjunkturella utvecklingen på flera håll i världen, vilket påverkar kommande räntebeslut.

Efter en stark börsperiod är det därför inte särskilt förvånande att vinsthemtagningar lockar i de aktier som gått starkt, och riskminimering i bolag och aktier som tvärtom utvecklats svagt.

Normalt är november en bra börsmånad. I snitt har OMXS30-index stigit 1,9 procent i november sedan 1990. Medianvärdet är 2,4 procent. Noterbart är dock att facit tenderar att vara sämre i samband med amerikanska presidentvalet vart fjärde år.

Så vi får nog helt enkelt acceptera att inga träd växer till himlen och att även en börsuppgång behöver en andhämtningspaus från tid till annan. Inte minst när de politiska motsättningarna i USA nått nya höjder och det politiska efterspelet nästan har blivit en större fråga än valet självt.

Ett tecken på den stigande oron är att olika transportindex som Baltic Dry index, en klassisk tidig indikator på den ekonomiska utvecklingen, börjat sjunka.

Man ska inte överskatta betydelsen av den här typen av indikatorer för börsens fortsatta utveckling.

Mot bakgrund av stigande riskpremier och investerarkollektivets trytande tålamod vad enskilda aktier beträffar finns det dock skäl att vara på sin vakt.

Den som söker ett säkrare alternativ i vinter gör gott i att satsa på högavkastande aktier. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -