Fånga upp Christian Berner

Aktieanalys Christian Berner Tech Trade straffades hårt på börsen efter en rapport där omsättningen blev en stor besvikelse. Utvecklingen i Sverige var dock god och vi ser ett köpläge.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 43 den 24 oktober. Läs mer om Börsveckan.

Christian Berner Tech Trade (CBTT) är ett litet handelsbolag med ett börsvärde på 350 Mkr och idag noterat på First North. Den listan avser bolaget, trots sin ringa storlek, lämna till förmån för Stockholmsbörsen och kostnaden för den processen uppgår hittills under 2016 till 2,9 Mkr.

Bolaget kommer från ett starkt 2015 och aktiekursen hade innan onsdagens rapport stigit 70 procent det senaste året.

Rapporten för det tredje kvartalet var dock en besvikelse och aktien föll 13 procent efter en svag utveckling där omsättningen minskade 10 procent. Sverige, som står för ungefär två tredjedelar av omsättningen på cirka 430 Mkr, ökade faktiskt 3,7 procent men det hjälpte föga då de övriga nordiska marknaderna minskade med 30 procent.

Kräftgången i framförallt Norge förklaras av ett exceptionellt starkt jämförelsekvartal och problem hos kunder inom oljesektorn. Orderingången kom dock sammantaget in 3,5 procent högre vilket bådar gott.

Med tanke på att orderläget var 10 procent sämre efter Q2-rapporten är dagens ras något förvånande. Rörelsemarginalen före avskrivningar på immateriella tillgångar (ebita) ökade i tredje kvartalet till 6,3 procent (6,1). Än en gång är det verksamheten i Sverige som bär bolaget med fina 12,3 procent (8,4).

Positivt utöver den svenska delen av verksamheten är också de två förvärv som gjorts under kvartalet. Bolagen förvärvades till attraktiva multiplar om ev/ebit 7,5 respektive 2,8 där vinstmarginalerna är 16,4 samt 11 procent räknat på årets första nio månader. Det är en lägre värdering och högre marginaler än för CBTT.

Förvärven är nu båda konsoliderade i bolaget och hade de varit inkluderade från årsskiftet så hade omsättningen ökat med drygt 4 procent.

På rullande tolv månader omsätter bolaget 432 Mkr med ett rörelseresultat på 31 Mkr justerat för kostnaderna kopplat till listbytet. Den justerade rörelsemarginalen uppgår då till 7,2 procent. Ev/ebit blir 10,9.

Om vi för 2017 räknar med att marginalen förbättras till 7,5 procent samtidigt som omsättningen växer 4 procent från förvärven så ger det en rörelsevinst på 36 Mkr och ev/ebit faller till 9,5. Soliditeten är god och bolaget har en nettokassa på 38 Mkr vilket ger utrymme för fler förvärv.

CBTT har en kort historik på börsen och är ett litet bolag med frågetecken för tillväxten och med lägre marginaler än konkurrenterna Addtech och Lagercrantz. Det ska avspeglas i värderingen, vilket det också gör då konkurrenterna värderas på nästkommande räkenskapsår till ev/ebit 16.

Vi anser dock att skillnaden är lite för stor och med en ökad orderingång under tredje kvartalet tror vi omsättningstappet var av engångskaraktär.

Vi sätter därför köp, men risken ska sägas vara relativt hög och handeln i aktien ganska tunn.  

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Christian Berner Tech Trade B Köp 21,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -