Det försiktiga alternativet

Köptips Placeras alternativa placering är ett alternativ för den som tycker att börserna rusat iväg och vill ta mindre risk i sin portfölj.

Placeras alternativa strategi att kombinera två fonder som tar ut varandras riktningar, och därmed minskar risken i portföljen, har utvecklats väl det senaste året. Tillsammans skapar de möjlighet till positiv avkastning även på en svår navigerad marknad. Grundtanken beskrivs i krönikan En helig graal.

Den alternativa 50/50-strategin har dock under den senaste månaden levererat en skral avkastning på -0,2 procent jämfört med Stockholmsbörsens 0,8 procent, inklusive utdelningar. Det är CTA-hedgefonden RPM Evolving  som har haft det kämpigt i frånvaro av tydliga marknadstrender och ökat risktagande. Fonden backade 3,5 procent under månaden. Däremot har lång/kort-hedgefonden Norron Select R levererat över våra förväntningar hela 3,2 procent.

Lyfter vi blicken och ser på en längre tids period har strategin utvecklats väl. Sedan årsskiftet har 50/50-strategin lyckats mycket bra med tanke på att risken i alternativstrategin är betydligt lägre än Stockholmsbörsen.

Inför hösten ser vi ökad politisk risk då vi står för presidentval i USA och ett italiensk-val. Utöver det har vi en ökad osäkerhet kring centralbankernas agerande. Det talar för att den alternativa strategin har en plats i en höst- och vinterportfölj.

I grafen ser vi den alternativa investeringsstrategins utveckling jämfört med Stockholmsbörsen. Det är tydligt hur den alternativa resulterat i en betydligt jämnare avkastning det senaste året. Noterbart är att avkastningen det senaste året har varit betydligt bättre Stockholmsbörsens – till betydligt lägre risk.

Placera fortsätter rekommendera Norron Select R och RPM Evolving som alternativstrategi med låg risk och bra riskjusterad avkastning.

Den alternativa 50/50-strategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller bara ta del av en långsikt avkastning till låg risk.

Men det tål att upprepas, alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster ska upprepas i framtiden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
European Alliance RPM Evolving CTA ER Köp 994,18 -
Norron Select R Köp 163,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -