Vd varnar för oklar ägarsituation i Haldex

Rapport Bromstillverkaren Haldex, som är föremål för ett bud värt 125 kronor per aktie från tyska Knorr-Bremse, redovisade på tisdagen ett rörelseresultat som understeg analytikernas förväntningar.

Bromstillverkaren Haldex, som är föremål för ett bud värt 125 kronor per aktie från tyska Knorr-Bremse, redovisade på tisdagen ett rörelseresultat som understeg analytikernas förväntningar.

"Det svagare marknadsläget i Nordamerika fortsatte, vilket påverkar försäljningen markant", noterar vd Bo Annvik, som tidigare har aviserat sin avgång.

Haldex justerade rörelseresultat uppgick till 80 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Väntat var enligt SME Direkts sammanställning 87,5 miljoner kronor. Den justerade rörelsemarginalen blev 7,4 procent. Väntat var 7,9 procent.

"Rörelsemarginalen var på samma nivå som tidigare kvartal vilket är en rimlig nivå med nuvarande omsättning", noterar Bo Annvik.

Det gångna kvartalet har till stor del präglats av den budsituation som bolaget befinner sig i, skriver vd:n vidare.

"Så länge ägarsituationen är oklar blir Haldex därmed ett osäkert kort för kunderna", skriver Bo Annvik, som konstaterar att flera stora kontrakt som sträcker sig flera år in i framtiden ska skrivas under hösten.

"I arbetet med att säkerställa ett skivbromskontrakt hos en lastbilstillverkare har vi en god dialog om lösningar för att minska osäkerheten, men det finns en överhängande risk att vi kommer förlora affären om ägarsituationen inte klarnar inom kort. Det kommer i sin tur påverka våra tillväxtmöjligheter på lång sikt", skriver vd:n.

Inför årets avslutning bedömer Haldex att marknaden ska vara fortsatt i princip oförändrad jämfört med tidigare kvartal. Marknaden i Europa bedöms stabil under 2016 med något ökad orderingång, medan Nordamerika bedöms fortsätta utvecklas mycket svagt.

I Indien fortsätter den positiva utvecklingen, men bolaget förväntar sig ingen väsentlig förbättring i Brasilien under 2016. Kina har haft ett bra första halvår med tecken på att andra halvåret blir något svagare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -