Trelleborg fortsatt köpvärd

Aktieanalys Resultaten av Trelleborgs hårda arbete de senaste åren skyms av svag efterfrågan. På lite sikt hägrar dock fortsatt stärkta marginaler och stigande vinster.

Trelleborg fortsätter att tyngas av en svag underliggande efterfrågan. Det är framför allt verksamheten riktad mot olje- och gasindustrin som plågas av en låg aktivitet och en ökad konkurrens om de få projekt som finns.

Störst exponering mot olje- och gasindustrin har Trelleborg inom affärsområdet Offshore & Construction. Där noterades en organisk tillväxt på -22 procent i tredje kvartalet.

Problemen för Offshore & Construction är dock inte nya och Trelleborg har hunnit anpassa verksamheten till det sämre efterfrågeläget. Lägre kostnader gjorde att resultatet föll betydligt mindre än intäkterna och marginalen förbättrades jämfört med i fjol.

Utfallet var betydligt bättre än väntat. Offshore & Construction svarar dock för bara 5 procent av koncernens samlade rörelseresultatet så det får ingen större påverkan på Trelleborg som helhet.

Den absoluta vinstmotorn inom koncernen är affärsområdet Sealing Solutions som svarade för 52 procent av kvartalets rörelseresultat. Området noterade en oförändrad underliggande tillväxt med bra efterfrågan inom fordonsindustrin men svagare inom generell industri.

Sealing Solutions har under 2016 genomfört ett par mindre förvärv i USA och aviserat ytterligare ett som väntas bli klar i slutet av året. Förvärven har bidragit med tillväxt men också initialt tyngt marginalerna något inom affärsområdet. Trelleborg flaggar för att även det fjärde kvartalet kommer att tyngas något lönsamhetsmässigt då förvärven integreras.

På förvärvsfronten är det dock affärsområdet Wheel Systems som sticker ut. Köpet av Tjeckiska CGS för 11 miljarder kronor slutfördes i våras och bolaget ingår fullt ut i tredje kvartalet. Affären bidrar med 78 procents tillväxt till affärsområdet under perioden. Även inom Wheel Systems tyngdes marginalerna av integrationskostnader.

Efterfrågan på Wheel Systems däck till lantbruks- och skogsmaskiner har varit svag en längre tid. Den organiska tillväxten för Wheel Systems i tredje kvartalet slutade dock på 1 procent och Trelleborgs vd Peter Nilsson skriver i rapporten att jordbruksmarknaderna börjar plana ut på en låg nivå.

Sammantaget förväntar sig Trelleborg en oförändrad efterfrågenivå under det fjärde kvartalet jämfört med det tredje, justerat för säsongsmässiga variationer. Det andra halvåret är som regel svagare än det första halvåret för Trelleborg. Peter Nilsson skriver att tillskottet av CGS ytterligare förstärker detta säsongsmönster.

Utfallet i Trelleborgs tredje kvartal var i linje med snittprognoserna i SME Direkts sammanställning inför rapporten. Den organiska tillväxten i kvartalet landade på -5 procent vilket även det var som väntat. Trelleborg har i över två års tid plågats av svag underliggande försäljning till följd av låg efterfrågan inom viktiga kundkategorier.

Trots den svaga efterfrågan har marginalerna inom Trelleborg förbättrats och stabiliserats de senaste åren. Det är resultatet av ett omfattande arbete som Peter Nilsson lett sedan han tog över vd-skapet för Trelleborg för drygt tio år sedan. Åtgärderna har syftat till att minska konjunkturkänsligheten i verksamheten, sänka kostnadsnivån och stärka lönsamheten.

Tillverkning har flyttats till lågkostnadsländer, olönsamma verksamheter har sålts av och beroendet av fordonsindustrin har minskats. Genom att fokusera på de områden och nischer där Trelleborg har starkast marknadspositioner har marginalerna också tagit ett rejält kliv uppåt de senaste åren.

Försäljningen av det delägda bolaget Vibracoustic tidigare i år och förvärvet av CGS utgjorde enligt Peter Nilsson kulmen på omstruktureringsarbetet. Nu gäller för bolaget att få CGS på plats och Peter Nilsson skriver i sitt vd-ord att det slutliga resultatet av det arbetet går före kortsiktiga kvartalssiffror.

Förvärv kommer även fortsättningsvis att vara en viktig del i Trelleborgs verksamhet. En handfull mindre förvärv har genomförts i år vid sidan om jätteaffären med CGS. Mindre förvärv som stärker positionen inom valda nischer och marknader är fortsättningsvis vad som gäller för Trelleborg den närmaste tiden.

Snittprognosen för innevarande år är en vinst per aktie på 24,50 kronor vilket till största delen består av betalning för Vibracoustic. Nästa år väntas omsättningen lyfta 14 procent tack vare CGS-affären. Lägre integrationskostnader tillsammans med utvunna synergier spås lyfta rörelsemarginalen. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 10,87 kronor.

P/e-talet för nästa år ligger med den prognosen på 14,7. Skuldsättningen har stigit efter förvärvet av CGS och justerat för detta värderas rörelsen till 13,1 gånger nästa års väntade rörelseresultat. Direktavkastningen i Trelleborg-aktien väntas uppgå till 2,7 procent respektive 2,9 procent de närmaste åren.

Trelleborg-aktien föll ett par procent efter sin kvartalsrapport. Utfallet var som sagt i linje med förväntningarna men de resultatmässigt viktigaste områdena i koncernen, Sealing Solutions och Wheel Systems, presterade båda lite sämre marginaler än väntat tyngda av integrationskostnader. Prognosen om att detta kommer att bestå en tid bidrog att kyla aktien.

Vi tycker dock fortfarande att Trelleborg är ett bra val i verkstadssektorn. Resultaten av bolagets hårda arbete de senaste åren skyms för närvarande av en svag efterfrågan. Lönsamheten har dock både förbättrats och stabiliserats. Den dag volymerna ökar igen finns gott om frukter att skörda för bolaget.

Effektiviseringarna fortsätter dessutom och i väntan på bättre efterfrågan bidrar förvärvsstrategin med både tillväxt, stärkta marknadspositioner och ytterligare lönsamhetspotential. Vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Trelleborg B Köp 159,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -