"Tre räntehöjningar att vänta 2017"

Makro En ledamot i den amerikanska centralbankens penningpolitiska styrelse är särskilt optimistisk vad inflationen anbelangar.

Jag är optimistisk om att inflationen kommer ta fart. Mellan nu och hösten 2017 ser jag tre räntehöjningar framför mig.

Det sade Fedchefen i Chicago, Charles Evans på måndagen i Chicago, enligt Bloomberg News.

Det är osannolikt att vi når över 2 procent i inflation. På sikt kan arbetslösheten gå ner mot 4,5 procent, den är nu 5 procent, sade han.

I en frågestund efter anförandet sade Charles Evans att Fed borde vara mer explicit om hur beslutsfattarna kommer att svara på ny information framöver.

"Jag tror att den viktigaste delen av vår kommunikation inte egentligen handlar om när nästa höjning kommer utan om vad villkoren kommer att vara för de följande höjningarna", sade han.

Charles Evans upprepade sin bedömning om att det kan vara lämpligt med tre räntehöjningar till slutet av 2017, om ekonomin utvecklas i linje med hans prognos. Men en moderniserad kommunikation kan öppna för en mer flexibel hållning i de lägen då prognoserna inte infrias, vilket är viktigt givet de nedåtrisker han ser för inflationsutsikterna.

"Med den typen av budskap kanske vi skulle tjänas väl av inte fullt så många höjningar. Det skulle bero på huruvida vi gör den typen av framsteg", sade Charles Evans.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -