Stuvar om i fondportföljen

Fonder En amerikansk räntehöjning väntas pressa värdet på obligationsfonder. Placeras Pär Ståhl stuvar om i portföljen i syfte att kringgå utvecklingen och hålla värderingen hög.

Låga räntor och osäkra framtidsutsikter håller liv i investerarkollektivets sug efter räntepapper – från säkra statsobligationer till mer riskfyllda företagsobligationer.

Efterfrågan på obligationer har till exempel pressat den svenska 10-åriga statsobligationsräntan från 1 procent till nära noll.

I en sådan miljö når värdet på obligationer nya höjder och kanske är det därför inte så konstigt att räntefonder fortsatt gå bra i år.

Baksidan är att fonderna så småningom tappar i värde när räntorna åter börjar stiga. Det kan ske redan i december, om amerikanska centralbanken som förmodat väljer att höja sin styrränta.

För att undvika effekterna av ett sådant beslut väljer vi att byta ut en av fondlistans räntefonder, Cicero Avkastningsfond, mot Atlant Stability, en aktivt förvaltad hedgefond med låg risk. Syftet är att skapa avkastning oberoende om räntorna stiger eller fortsätter sjunka.

Atlant Stability har levererat bra i turbulenta tider och strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den påverkas i relativt lite av utvecklingen på aktie- och räntemarknaderna. Det är en klar fördel när marknaden är ter sig mer osäker.

Fondlistan bygger på våra bästa köpråd och det är härifrån vi plockar våra favoritfonder en gång i månaden. Här kan du läsa mer om hur Placeras Fondlista fungerar och vad vi menar när vi talar om Bas- och Spetsfonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -