Saab ser stort intresse för Gripen

Försvar Cirka 10-15 länder är för närvarande intresserade av att köpa den nya versionen av Gripen, "E/F", enligt Håkan Buskhe.

"Belgien, Kanada har vi ju fått en möjlighet till", säger han när han blir ombedd att ge en översikt över pågående upphandlingsprocesser, "och Indien naturligtvis".

Han nämner även, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt i samband med tisdagens kvartalsrapport, att det finns ett stort intresse för "gamla" Gripen, version C/D, under de närmaste åren.

Vad gäller förfrågningar från Indien, som Saab i dagarna har fått en regeringsförfrågan ifrån i form av ett brev från Indiens ambassad, bedömer han baserat på brevet att upphandlingsprocessen för stridsflygplan i landet har accelererat på grund av behovet i landet.

"Jag tror att upphandlingsprocessen kommer att gå betydligt fortare än normalt", säger han, och menar att "nu gäller det att plocka hem frukterna".

Till fördelarna jämfört med den amerikanska rivalen Lockheed Martin, liksom Saab tillverkare av enmotoriga stridsflygplan, säger han att Saab har världens enligt amerikansk branschpress mest tillgängliga flygplan och därtill är van vid att föra över teknologi till andra länder.

"Sedan är det naivt att tro att det inte finns politik bakom sådana här beslut. Det kan både gynna och missgynna oss. I fallet Indien är det svåranalyserat, men det finns starka band mellan Indien och Sverige också", säger Håkan Buskhe och avslutar, apropå sina rötter i den för ishockeylaget Modo kända staden Örnsköldsvik, med en idrottsmetafor:

"Vi kommer att [träda] in på isen, försöka sno åt oss pucken och sätta den i mål. Det är så vi ser på läget."

Saab rapporterade på tisdagsmorgonen sitt tredje kvartal. Omsättningen underskred förhandstipsen med 6 procent medan nettoresultatet på 113 Mkr var 33 procent under förväntningarna enligt SME Direkt. Orderingången var 28 procent under analytikernas snittprognos.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -