Hexatronic överraskar

Aktieanalys Kabelbolaget Hexatronics tillväxtresa fortsätter och avslutningen på räkenskapsåret var starkare än förväntat. Nu föreslår styrelsen en utdelning på 30 öre per aktie.

Intäkterna under det brutna räkenskapsåret 2015/2016 nådde nästan 900 Mkr efter en ökning på 42 procent år mot år. En fjärdedel av ökningen var dessutom organisk.

I rådande börsklimat är växtvärk en bristvara, vilket gör Hexatronic intressant. Den främsta drivkraften bakom framgångarna är utbyggnaden av data-fibernätet. Sverige har kommit långt i arbetet men många andra länder släpar efter. Därför är bolagets utlandssatsningar viktiga långsiktigt och den globala efterfrågan väntas bestå en lång tid framöver.

Etablering i nya länder kan vara både tidskrävande och kostsamt. Intåget på den amerikanska marknaden har gått långsammare än bolaget hoppats. Men än är investeringen ung och det är för tidigt att döma resultaten.

Brittiska satsningen Opticreach är mindre, vilket känns bra, trots att Storbritannien är en viktig marknad för fiber. Den utländska investeringsviljan har hamnat i ett dödläge efter brexit och härifrån kan Hexatronic välja i vilken takt de gasar på den marknaden.

Ytterligare förvärv är inte osannolikt. Men ledningens föreslag att dela ut 25 procent av vinsten kan tolkas som en indikation på lägre investeringstakt under 2017.

Å andra sidan var soliditeten vid utgången av augusti 50 procent och inklusive checkkredit hade bolaget mer än 100 Mkr tillgängligt i krigskassa. Sammantaget har bolaget förutsättningar att förverkliga både framtida förvärv och en nättare utdelning.

Justerat för kostnaderna för flytten till Stockholmsbörsen var rörelsemarginalen 7,3 procent under helåret. Men i sista kvartalet isolerat steg marginalen till den högsta på nio kvartal (11,0 procent). Även bruttomarginalen var högre än tidigare (47,0 procent). Tyvärr är det nivåer vi inte vågar anta i framtidskalkylen.

Innevarande verksamhetsår spränger Hexatronics omsättning sannolikt miljardvallen då den nyrekryterade personalen går på full kapacitet och eventuella nyförvärv kan bidra ytterligare. En rörelsemarginal på 8 procent för 2016/2017 ger ev/ebit-multipel på låga 12.

Styrelsen och ledningen är tungt investerade och det institutionella intresset har vuxit. Så sent som i september ökade Accendo Capital sitt ägande i bolaget. Det har för oss positivt signalvärde.

Det har nu gått ett halvår sedan vi höjde rekommendationen på Hexatronic till köp. Tre månader senare lyfte vi motiverad kurs på aktien ett snäpp och den senaste rapporten var ytterligare ett steg i rätt riktning.

De ljusa utsikterna ger skäl att höja riktkursen från 30 till 34 kronor per aktie och därmed upprepa vår tidigare köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hexatronic Group Köp 28,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -