Alfa Laval sjösätter åtgärdsprogram

Rapport Alfa Laval redovisar ett rörelseresultat i linje med förväntningarna och aviserar ett åtgärdsprogram som ett resultat av bolagets strategiska översyn.

Alfa Laval redovisar ett justerat ebita-resultat om 1.339 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2016, och den justerade ebita-marginalen blev 15,6 procent.

Analytikerna hade i snitt tippat ett justerat ebita-resultat om 1.337 miljoner kronor och en ebita-marginal på 15,5 procent.

Försäljningen uppgick till 8.581 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 8.613 miljoner kronor.

Orderingången uppgick till 7.540 miljoner kronor. För orderingången låg SME-förväntningarna på 7.834 miljoner kronor.

Alfa Laval förväntar sig att efterfrågan under oktober-december 2016 kommer att vara på samma nivå eller något högre jämfört med det tredje kvartalet.

I förra rapporten spådde Alfa Laval att efterfrågan i det tredje kvartalet 2016 skulle vara på samma nivå som eller något lägre än under det andra.

Alfa Laval aviserar också ett åtgärdsprogram som ett resultat av bolagets strategiska översyn.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Den nya organisationsstrukturen, i kombination med rådande marknadsförutsättningar, innebär att Alfa Laval introducerar ett program som kommer att innehålla tre initiativ: en mer fokuserad organisation som även är en anpassning till den svaga efterfrågan inom olja- och gas- och marinsektorerna, lyfta ut vissa produktgrupper från den nya organisationsstrukturen samt en omstrukturering av tillverkningen.

"Vi måste anpassa storleken på vår organisation till rådande marknadsförutsättningar", säger Alfa Lavals vd Tom Erixon.

Intiativen förväntas ge upphov till kostnader av icke återkommande karaktär i storleksordningen 1,5 miljarder kronor, varav 1,1 miljarder belastar det tredje kvartalet. Av 1,1 miljarder kronor beräknas 600 miljoner vara icke kassapåverkande.

Besparingarna, exklusive kostnader för sålda varor, beräknas uppgå till cirka 300 miljoner kronor.

"Engångskostnaden kommer också att generera vissa besparingar inom kostnader för sålda varor som kommer att minska effekterna av den negativa volymutvecklingen", skriver Alfa Laval vidare.

Apropå det tredje alternativet, omstrukturering av tillverkningen, skriver Alfa Laval att detta initiativ kommer att implementeras stegvis under flera år. Det kommer påbörjas 2017 och avslutas i slutet på 2019.

"Ytterligare information om detta initiativ kommer att presenteras efterhand" heter det om de planerade förändringarna inom produktionen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -