Aktien är på väg att ta fart

Teknisk analys Börsindex ligger kvar i en stigande trend. En aktie har brutit ur sin trend och signalerar en accelererande stigningstakt medan en annan aktie samlar fart i motsatt riktning.

OMX Stockholm PI

Index ligger i en stigande trend på medellång sikt vilket indikerar fortsatt uppgång.

På kort sikt befinner sig indexet i en rektangelformation där ett brott upp genom cirka 523 punkter kommer utlösa en köpsignal. Vid reaktioner tillbaka finns stöd vid cirka 497-518 punkter och motstånd vid 529 punkter.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 44 punkter vilket indikerar en övervikt av pessimister bland kortsiktiga investerare. Det långsiktiga ligger på 67 punkter vilket indikerar en övervikt av optimister bland långsiktiga investerare.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 67 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det signalerar att flera insiders anser att aktierna är billiga baserat på fundamentala värderingar. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 64 procent.

Sedan år 1987 har Stockholmsbörsen visat en genomsnittlig uppgång på drygt 11 procent från mitten av oktober till slutet av maj. Med avseende på årstid befinner vi oss därmed i en gynnsam period att köpa aktier. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt

Bravida Holding

Bravida Holding AB har brutit taket i en stigande trendkanal vilket enligt Investtechs Trendbibel indikerar en starkare stigningstakt.

Kursen har också passerat en tidigare topp vid cirka 59 kronor och nått en ny all time high. Det saknas därmed motstånd på medellång sikt vilket indikerar att uppsidan är stor. Vid reaktioner tillbaka finns stöd vid cirka 58,50 kronor och dagens kurs kan vara en god ingångskurs med avseende på risk reward.

Insiderhandeln är positiv efter att styrelseledamot Staffan Påhlsson rapporterat aktieköp till ett värde av cirka 13,9 miljoner i början av september.

Bolaget redovisar en delårsrapport den 28 oktober vilket kan påverka den tekniska bilden. Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

IMINT Image Intelligence

IMINT Image Intelligence har brutit den fallande trenden nedåt, vilket öppnar för en starkare nedgångstakt.

Det finns flera motstånd över dagens kurs, mellan 70-97 kronor, vilket kan begränsa uppsidan. Samtidigt är nästa stöd vid 27 kronor vilket indikerar att nedsidan är stor i förhållande till uppsidan och dagens kurs kan vara en god utgångskurs med avseende på risk reward.

Negativ volymbalans och svagt momentum stärker den fallande trenden på kort sikt.

Bolaget redovisar en delårsrapport den 31 oktober. Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Sälj

Tema brott i trendriktningen

Trender är ett centralt begrepp inom teknisk analys, och mycket använt av investerare som underlag vid köp och försäljning av aktier.

Trendutveckling kan teoretiskt förklaras utifrån ekonomisk tillväxt i verksamheten och psykologiska förhållande bland investerare. Men hur påverkas aktiens fortsatta utveckling vid trendbrott?

Analysföretaget Investtechs forskning på området visar att aktier som brutit upp från stigande trender statistiskt har fortsatt uppåt i en starkare stigningstakt. För aktier med brott ned genom golvet i en fallande trend har kursutvecklingen varit fortsatt starkt negativ.

Genomsnittlig kursutveckling för aktier på Stockholmsbörsen med brott upp genom taket av en stigande trend och brott ned genom golvet av en fallande trend på Investtechs medellånga tekniska grafer. Det skuggade området motsvarar en standardavvikelse. Den svarta linjen motsvarar referensindex.

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -