Ta en chansning i Ahlsell

Aktieanalys Industrigrossisterna är en av de mest intressanta sektorerna på börsen och den får nu ett tillskott i och med börsintroduktionen av den nordiska distributören Ahlsell.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 43 den 24 oktober. Läs mer om Börsveckan.

Bolaget är intressant men noteringen lämnar en del att önska. Vi lutar ändå åt att man ska teckna.

Ahlsell kan spåra sina rötter hela vägen till 1877 och har genom en kombination av organisk tillväxt, förvärv och inträde i nya produktområden nått en omsättning som översteg 22 miljarder i fjol. Resan är dock inte slut då det fortfarande återstår en hel del tillväxtmöjligheter.

En dryg tredjedel av omsättningen är hänförlig till renovering vilket är ett konjunkturstabilt område. Övrig omsättning är mer cyklisk. Marknadsandelarna i Sverige varierar runt 30 procent beroende på segment. I Norge är spridningen större, kring 10-23 procent och i Finland varierar den mellan 7-17 procent.

Konkurrensen är fragmenterad med en del starka namn i olika nischer, men Ahlsell har en bredd som inga andra konkurrenter kan matcha. Historiskt har Ahlsell haft en genomsnittlig årlig tillväxt på 7 procent vilket är ett par procentenheter högre än marknadstillväxten. Det är dock en siffra som inkluderar förvärv – sedan 1996 har Ahlsell förvärvat inte färre än 70 bolag, främst under perioden 2004-2007.

Med andra ord har den organiska tillväxttakten varit lägre. Bolaget har också som ett av sina finansiella mål att växa 2-3 procentenheter över marknadstillväxten.

Viktiga drivkrafter för framtida tillväxt är nybyggnation och renoveringar, och med striktare regelverk ökar ofta behovet av nya produkter. Därtill kan Ahlsell fortfarande lägga på nya (mindre) produktområden, utöka sortiment i befintliga butiker med mera.

Värt att notera är att Ahlsell med sitt breda sortiment inte behöver så stort kundunderlag för att upprätthålla tillräcklig volym i butik, så även mindre orter räcker till. Därmed finns också god expansionspotential.

Därtill kommer expansion genom förvärv. I Norge och Finland är bolaget fortfarande i expansionsfas med lägre marknadspenetration än i Sverige så där finns fortfarande stor potential. Men även i Sverige är tillväxttakten god trots den redan höga marknadsandelen. Ett orosmoment är dock den svaga tillväxten i Finland samt en mer osäker utveckling i Norge. Där finns dock tecken på stabilisering, inte minst med stöd av stigande oljepris. Vad gäller anläggning och industri bör man räkna med ungefär samma cyklikalitet som för ekonomin i stort.

Lönsamheten har de senaste åren varit ganska trendlös. 2013 var rörelsemarginalen före avskrivningar (EBITA) 8,7 procent och i fjol blev den 8,1 procent. På rullande tolvmånadersbasis så taktar Ahlsell 8,6 procent. Sannolikt lär rörelsemarginalen stiga.

Det som talar för detta är dels att Ahlsell med en EBITA-marginal på 11,5 procent i Sverige visat på den potential som finns, och med en (justerad) EBITA-marginal på 2,8 och 4,0 procent i Norge respektive Finland under årets första nio månader finns det uppenbarligen potential när Ahlsell på dessa marknader når en högre omsättning. Bolaget menar att en EBITA-marginal på 6-7 procent i Norge och Finland är en rimlig ambitionsnivå.

Operationellt ser det mesta bra ut för Ahlsell och bolaget har en stark position på en marknad med potential. Vad gäller introduktionen per se är det inte lika lockande.

Prisintervallet är väldigt brett och det övre intervallet är nästan 30 procent högre än botten. Därtill har bolaget en hög skuldsättning vid introduktionen. Det är en ren spridningsemission så det kommer inga nya pengar in i bolaget vid introduktionen.

Det är dessutom flera nivåer i introduktionen med en ordinarie emission på 131,9 miljoner aktier, samt en övertilldelningsemission på ytterligare 19,8 miljoner aktier och som inte det vore nog finns en tredje pott med upp till 39,6 miljoner aktier. Detta är antal aktier givet lägsta pris (45 kronor) i intervallet.

Vid en högre kurs blir antalet aktier lägre. Vid en kurs i mitten av intervallet (51,5 kronor) blir det 125,9 till 182,6 miljoner aktier. Nuvarande huvudägare (med 84,7 procent av aktiekapitalet)  vill uppenbarligen sälja ut så mycket som möjligt utan att sätta allt på ett kort och istället bevara flexibilitet att kunna välja volym efter intresse. Som mest kommer aktier motsvarande 43,5 procent av aktiekapitalet att säljas.

Vid lägsta volym kvarstår 65,3 procent av aktierna hos nuvarande huvudägare vilket ger ett potentiellt överhäng av aktier.

Räknat på en aktiekurs i mitten av intervallet, det vill säga 51,5 kronor,  skulle Ahlsell värderas till omkring 21,6 miljarder kronor. Bolaget har en nettoskuld på 15,1 miljarder, men det inkluderar aktieägarlån som löses vid notering. Rensat för dessa är nettoskulden 8,5 miljarder, vilket ger ett rörelsevärde på 30,1 miljarder.

Justerat för denna värderas således rörelsen till 13,5 gånger rullande tolvmånaders EBITDA. Nettoskulden motsvarar 3,7 gånger EBITDA och målet är en nivå på 2-3 gånger EBITDA.

Investeringsbehovet är lågt och CAPEX ligger under en procent av omsättningen. En balansräkningsrisk är rörelsekapitalet och då främst lagret, men historiskt har Ahlsell visat god förmåga att hantera lagerrisk och vara effektiva med sitt rörelsekapital.

Kassakonverteringen är god (rörelseresultat före avskrivningar i relation till operationellt kassaflöde) vilket också ger god utdelningspotential. Målet är att 40-60 procent av vinsten ska delas ut.

Sammantaget är Ahlsell intressant som investering med en stark verksamhet i en intressant bransch.

Balansräkningen är lite ansträngd med skuldsättningen och själva noteringen lämnar en del att önska. Men det har likväl goda utsikter att bli en populär introduktion så rådet blir att teckna, om än att kurspotentialen i den högre delen av intervallet blir begränsad.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -