Spanskt dödläge bryts

Politik Det spanska socialistpartiet meddelade på söndagskvällen att de valt att stiga åt sidan och låta den tillförordnade premiärministern, det konservativa Partido Populars ledare Mariano Rajoy, att för andra gången bilda regering.

Därmed kan ett tio månader långt politiskt dödläge brytas, rapporterar Bloomberg News.

Socialistpartiet PSEO:s federala utskott kom på söndagen överens om att de 85 socialistiska parlamentsledamöterna ska låta Mariano Rajoy bilda en minoritetsregering, meddelade partiledaren Javier Fernandez vid en TV-sänd presskonferens. Samtliga parlamentsledamöter från PSOE kommer att lägga ner sina röster i den andra omröstningen.

"Med målet att lösa upp den exceptionella institutionella situationen i landet kommer socialistgruppen i parlamentet att avstå i den andra omröstningen… Det har varit en intensiv debatt", sade Javier Fernandez.

När PSOE lägger ner sina röster kommer Mariano Rajoy att ha tillräckligt med stöd för att kunna bilda den regering han säger att Spanien behöver för att upprätthålla takten i den ekonomiska tillväxten och minska arbetslösheten från dagens 20 procent.

På tisdag kommer Mariano Rajoy att konsultera Spaniens kung Filipe VI i ett steg för att få till stånd en förtroendeomröstning som kan få honom att återvända till makten till nästa helg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -