Sandvik: För tidigt ropa hej

Rapport (uppdaterad) Verkstadsbolaget Sandvik rapporterade en bättre lönsamhet och orderingång än väntat i årets tredje kvartal. Aktien reagerade först positivt på rapporten men vände sedan tillbaka.

Sandviks resultat före skatt blev 2.223 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2016. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på i genomsnitt 2.036 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

I det tredje kvartalet uppgick Sandviks orderingång till 19.700 miljoner kronor, jämfört med analytikerprognosen på 19.421 miljoner kronor.

Strax efter att rapporten hade presenterats hade bolagets aktie stigit 3 procent till 103,50 kronor men en knapp timma senare hade aktien backat till 99,20 kronor, motsvarande en nedgång på 1,5 procent jämfört med fredagens stängning.  

Sandvik spår att rörelseresultatet under det fjärde kvartalet i år kommer att påverkas med +200 miljoner kronor av valutaeffekter, och med +50 miljoner av metallpriseffekter.

I halvårsrapporten spåddes valutaeffekter på minus 100 miljoner kronor under det tredje kvartalet, och metallpriseffekter på plus 30 miljoner.

Utfallet blev +62 respektive +51 miljoner kronor, och rörelseresultatet blev 2.623 miljoner kronor, mot väntade 2.485 miljoner (på underliggande nivå).

Bolaget hyser en viss försiktig optimism angående utsikterna i gruvsektorn, efter ett kvartal med relativt kraftig ordertillväxt inom prospekteringsutrustning, en eftermarknadsaffär som än så länge är stabil på låga nivåer, och olika efterfrågeläge inom olika metallsegment.

Det sade vd Björn Rosengren vid en presskonferens för nyhetsbyråer på måndagen, efter en rapport där orderingången inom gruv- och bergbrytningsdivisionen överträffade förväntningarna med 4,5 procent.

"Det kanske är lite för tidigt att ropa totalt hej. Vi hade ett bra kvartal med bra orders, sedan får vi se hur det ser ut nästa kvartal. Men nu är vi två bolag inom gruv som har visat bra orderingång, så det är ett gott tecken och jag är försiktigt optimistiskt", sade han.

Atlas Copcos volymer inom gruv- och bergbrytningsaffärsområdet steg 10 procent under det tredje kvartalet, medan Sandviks organiska orderingång steg 5 procent.

Cirka hälften av de metaller Sandvik är exponerat mot går bra, sade Björn Rosengren vidare.

"Styrkan ligger i guld, silver och zink, däremot går det sämre för koppar, kol och järnmalm."

Vad gäller eftermarknadsaffären, som i rapporten betecknas som stabil sånär som på en betydlig nedgång i efterfrågan från olje- och gasbranschen, sade Björn Rosengren att denna är relaterad till hur mycket utrustning Sandvik har i marknaden.

"Är det en stabil marknad och man ser saker hända kommer eftermarknadsaffären att växa med tiden."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -