Ökad osäkerhet i Inwido

Aktieanalys Inwidos rapport höjde en del frågetecken kring de kommande kvartalen. Aktien har gått starkt de senaste åren och åtminstone i det korta perspektivet väljer vi att ta en paus.

Fönstertillverkaren Inwido har lite oväntat stött på patrull på den svenska marknaden. Fram till och med halvårsrapporten såg läget stabilt ut på Inwidos största marknad. Under tredje kvartalet har dock konsumenterna blivit betydligt mindre sugna på att köpa fönster.

Nedgången blir extra tydlig i jämförelse med samma period i fjol då många passade på att köpa inför den kommande ROT-avdragssänkningen. I år har inte bara lägre ROT-avdrag utan även ökade amorteringskrav på nya bolån påverkat negativt.

Inom rörelsesegmentet Sverige, som svarar för knappt 40 procent av omsättningen, noterade Inwido en försäljningsutveckling på -8 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol. Nedgången beror inte enbart på avvaktande konsumenter. Inwido noterar även en ökad konkurrens på den svenska marknaden och flaskhalsar i hantverkarledet.

Lönsamheten i Sverige har påverkats negativt av de lägre volymerna och Inwido planerar nu offensiva marknadsinsatser för att få fart på försäljningen. Håkan Jeppsson skriver i rapporten att bolaget fortfarande ser positivt på den svenska marknaden.

Sverige är som sagt Inwidos största marknad men bolaget har verksamhet i sammanlagt 11 länder och exporterar dessutom till ytterligare ett stort antal marknader. Faktum är att Inwido är Europas största leverantör av fönster och dörrar. Efter Sverige är Finland och Danmark bolagets viktigaste marknader. Tillsammans svarar dessa tre länder för drygt 75 procent av omsättningen.

Europeiska fönstermarknaden är väldigt fragmenterad med många små lokala tillverkare. Det beror på att byggstandarder, preferenser och säljkanaler är olika i varje land vilket får till följd att marknaderna blir lokala till sin natur. De flesta beställningar är också måttanpassade och relativt små. Snittordern är på bara 2,5 fönster.

Trots små ordervärden är det som regel mer lönsamt för Inwido att sälja till privatpersoner än att sälja stora volymer till industriella kunder. Byggbolagens inköpare är slipade och pressar priserna. Privatmarknaden är därför prioriterad inom Inwido och totalt sett ligger andelen försäljning till privatkunder på cirka 70 procent.

I Sverige är dock andelen lägre än så och Inwido jobbar med att höja andelen. Samtidigt slår bolaget vakt om sina marginaler i försäljningen till de svenska industriella kunderna. Håkan Jeppsson konstaterar att bolaget under tredje kvartalet sannolikt varit allt för nitiska och tackat nej till för många uppdrag.

Lägre lönsamhet märktes även i Finland och regionen EME (som står för Emerging Business Europe och till stor del består av Storbritannien och Irland). I Norge och Danmark förbättrades däremot marginalerna.

Sammantaget noterade Inwido ändå en försämrad lönsamhet i det tredje kvartalet. Bolaget använder sig av resultatmåttet operativ ebita-marginal och målsättningen är att nå 12 procent. På rullande tolv månader uppgår marginalen till 11,6 procent vilket är ett par tiondelar lägre än för ett kvartal sedan.

Organiskt föll omsättningen med -4 procent och även orderingången landade på -1 procent organiskt. Förvärv bidrog dock till att omsättningen totalt sett ökade med 9 procent. På den fragmenterade europeiska fönstermarknaden är förvärsobjekten många och Inwido har som en del av sin tillväxtstrategi att löpande köpa upp mindre tillverkare. I år har bolag med en samlad omsättning på 850-900 Mkr förvärvats i Danmark, Finland och Storbritannien.

Enligt SME Direkt väntas förvärven bidra till att lyfta Inwidos omsättning med 9 procent i år. Den operativa ebita-marginalen väntas landa på 11,9 procent och snittprognosen för vinst per aktie ligger på 7,82 kronor.

För nästa år spås ytterligare cirka 9 procents tillväxt. Marginalen väntas samtidigt leta sig över målnivån till 12,2 procent. Vinsten per aktie stiger då till 9,32 kronor. Prognoserna innebär p/e-tal på 13,3 för innevarande år och 11,2 på nästa år.

Direktavkastningen i Inwidos aktie väntas uppgå till 3,7 procent respektive 4,5 procent de närmaste åren.

Efter en trög start på sin börskarriär har Inwido-aktien haft en bra utveckling sedan introduktionen i slutet av 2014. Kursen den gången sattes till 68 kronor per aktie. Så sent som i början av september i år var aktien uppe i 120 kronor. En stark kursutveckling minskar utrymmet för bakslag och reaktionen på måndagens siffror blev också kraftigt negativ.

Det är framför allt den svaga utvecklingen i Sverige som oroar aktiemarknaden. Även den klena organiska tillväxten och exponeringen mot Storbritannien efter Brexit hamnar på minuskontot. Fortsatt gott om möjliga förvärv, finansiellt utrymme att genomföra dem, möjligheten att lyfta marginalerna ytterligare, en låg värdering och en förväntat hög direktavkastning är å andra sidan faktorer som talar för Inwido-aktien.

Niomånadersrapporten höjer en del frågetecken kring utvecklingen de kommande kvartalen och efter ett par starka år för aktien väljer vi att i det korta perspektivet ta ned rekommendationen till Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Inwido Neutral 104,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -