Lägre vinst väntas i Apple

USA Apple väntas visa upp en krympande vinst för räkenskapsåret 2015/16 efter USA-börsernas stängning på tisdagen. Det blir i så fall första gången på 15 år som bolagets årsvinst minskar.

Analytikerna räknar, enligt Bloomberg News sammanställning, med ett årsresultat på 8:27 dollar per aktie - ned drygt 10 procent från vinsten på 9:22 året före.

För räkenskapsårets fjärde kvartal väntas en vinst på 1:65 dollar per aktie, vilket vore en nedgång med nära 16 procent. Försäljningen har enligt analytikersnittet också fallit, med cirka 9 procent till 51,5 miljarder dollar.

I Apples redovisning är det första kvartalet årets viktigaste eftersom det innefattar julhandeln. För nästkommande kvartal räknar analytikerna alltså med högre försäljning och vinst: 75,2 miljarder dollar respektive 3:21 dollar/aktie.

Som vanligt riktas den största uppmärksamheten mot försäljningen av Iphone, som står för en stor del av bolagets samlade vinst. Denna gång är det utvecklingen för Iphone 7 som ska synas, trots att modellen lanserades först 16 september och knappa två veckors försäljning finns med i kvartalssiffrorna.

Apples aktie har hittills i år stigit med cirka 11 procent till 116:60 dollar. Av 54 analytiker som följer bolaget har 44 rekommendationen köp eller starkt köp och den genomsnittliga riktkursen är 130:82 dollar.

Bland de firmor som sticker ut i värderingen av bolaget finns på den optimistiska sidan Drexel Hamilton och Maxim, med riktkurser på 185 respektive 173 dollar. Desto mer negativa är BGC Partners och ABG Sundal Collier, som har riktkurserna 85 respektive 65 dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -