Drönarslakt på börsen

Börs Fotoförbudet för drönare satte en rejäl press på drönarbolagen på Stockholmsbörsen när måndagens handeln öppnade.

Enligt ett färskt utslag i Högsta Förvaltningsdomstolen kräver användning av drönare med kamera tillstånd enligt kameraövervakningslagen.

Börsreaktionen lät inte vänta på sig på måndagen.

Fastout, som erbjuder drönarvyer för främst fastighetsmäklare och fastighetsägare, fick se sin aktie falla med över 30 procent innan den återhämtade sig. Klockan 9.10 handlades Fastout i 1,30 kronor, motsvarande en nedgång på 19 procent jämfört med fredagens stängningskurs.

Efter att par mindre tekniska förändringar som Fastout kommer att genomföra är bolagets bedömning att kameraövervakningslagen inte är tillämplig för Fastouts svenska verksamhet, skriver bolaget apropå fredagens utslag i Högsta Förvaltningsdomstolen, enligt vilken kameradrönare är tillståndspliktiga enligt kameraövervakningslagen.

"Vår bedömning är därför i nuläget att bolagets ambitioner i Sverige inte påverkas markant", skriver bolaget.

Intuitive Aerial, som utvecklar drönare för kameraåkningar, fick se sin aktie inledningsvis rasa med drygt 12 procent innan den återhämtade sig. Klockan 9.10 handlades aktien i 4,18 kronor, motsvarande en nedgång på 3,5 procent jämfört med fredagens stängningskurs.

I Cybaero, som utvecklar större drönare mot marknaden för myndigheter som tull och försvar, var reaktionen mildare och aktien backade 16 öre till 4,16 kronor.

"Det aktuella beslutet påverkar dock inte våra affärer av försäljningen av APID One systemen i det korta perspektivet", säger Cybaeros VD Rolf Schytt i en kommentar.

"I Sverige marknadsför vi våra produkter mot företag och "blåljusmyndigheter" samt försvarssektorn, som inte är berörda av beslutet. I dagsläget har vi dessutom flertalet kunder och potentiella kunder utomlands, där regelverken skiljer sig från de svenska."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -