Det ska du skärskåda i Fingerprints rapport

Börs Fingerprint Cards utsikter och hur bolaget står sig i den framväxande konkurrensen väntas bli huvudnummer i rapporten för det tredje kvartalet, som också blir Christian Fredriksons första rapport som vd för biometribolaget.

"Vi räknar med att fokus kommer att ligga på bolagets prognos för 2016, som kan snävas in mot den högre delen av det tidigare kommunicerade intervallet om 7,2-8,3 miljarder", skriver Pareto Securities, som har en köprekommendation på FPC-aktien, i en analys inför rapporten.

Förhandstipsen går emellertid isär kring hur Fingerprint Cards kommer att kommentera sin liggande prognos för helåret, och därmed implicit för fjärde kvartalet.

Handelsbanken tror att prognosen snävas in mot mitten - till 7,5-8,0 miljarder medan Carnegie ser en risk för en prognossänkning.

Carnegie räknar med att helårsförsäljningen blir 7,5 miljarder kronor, en bit under mittpunkten i prognosintervallet. Även konsensusestimatet i SME Direkts sammanställning av nio analytikers prognoser ligger snäppet under mittpunkten, det vill säga 7,75 miljarder kronor, i bolagets prognos.

Enligt Carnegie låg lagernivåerna på smartphones relativt högt vid ingången av andra halvåret 2016, huvudsakligen som en följd av tuff konkurrens bland smartphonetillverkare i Kina.

"Detta kan leda till lagerneddragningar (inventory sell-down) under det fjärde kvartalet 2016", skriver Carnegie.

I övrigt har de senaste månaderna varit händelserika i Fingerprint, som sedan halvårsrapporten har en ny vd på plats samtidigt som huvudägaren Johan Carlström lämnat sin anställning på bolaget.

Rent operativt kan noteras att konkurrenterna börjat göra väsen av sig i form av konkreta lanseringsnyheter, däribland att kinesiska Xiaomi lanserat en modell med en ultraljudsbaserad fingeravtrycksteknologi, i stället för en kapacitiv sensor som Fingerprint Cards har.

Fingerprint Cards storkund Huawei har också börjat använda sig av "dual source", och tagit in Synaptics sensor tillsammans med en FPC-sensor för sin modell Honor 6X.

"På något sätt så behöver man (Fingerprint; reds anm) försäkra marknaden om att även om vi ser en ökad andel dual eller multiple sourcing kommer bolaget att ha en ganska stor marknadsandel som en följd av att det har bra produkt, bra pris och upparbetade volymer", säger Daniel Djurberg, analytiker vid Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han efterlyser också kommentarer från bolaget kring utvecklingen inom segmentet för "under-glas"-sensorer.

Viktiga punkterna i rapporten:

* Intäkterna - som i snitt spås landa på 1.944 miljoner kronor det tredje kvartalet, enligt SME Direkts konsensus. Det innebär en fördubbling jämfört med motsvarande kvartal i fjol och en tillväxt på 17 procent sekventiellt.

* Marginalutvecklingen, där snittestimatet för bruttomarginalen ligger på 47,6 procent (44,7) och för rörelsemarginalen på 40,0 procent (35,9), enligt SME Direkt.

* Ändras intäktsprognosen för 2016? Analytikernas snittestimat för intäkterna 2016 ligger på 7,57 miljarder kronor, strax under mittpunkten av FPC:s eget prognosintervall om en försäljning på 7,2-8,3 miljarder. Analytikernas helårsestimat sträcker sig från 6,98 till 7,99 miljarder.

* Marginalprognosen för 2016, där bolaget sagt att rörelsemarginalen under helåret väntas bli högre än under andra halvåret 2015, då den uppgick till 37 procent. Konsensus tror på en rörelsemarginal 2016 på 40,3 procent.

Synen på FPC-aktien går isär hos de analytiker som har en officiell rekommendation. Fem rekommenderar köp och fyra rekommenderar sälj. Ingen har en neutral hållning till aktien.

Rapporten väntas på torsdagen den 27 oktober klockan 7.00. En webbsänd telefonkonferens inleds klockan 15.00.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -