Befarar drönardöd

Drönare Användning av drönare med kamera kräver tillstånd enligt kameraövervakningslagen, något som av drönarbranschföreträdare tros innebära ett dråpslag för branschen.

Det skriver Aftonbladet, som har talat med Gustav Gerdes, ordförande för branschorganisationen UAS Sweden, apropå ett färskt utslag i Högsta Förvaltningsdomstolen om övervakningstillstånd och drönare.

"Domen tar död på en hel bransch i ett slag. En bransch som sysselsätter många och omsätter många miljoner varje år vilket kommer att märkas i statskassan. Vi hade inte i vår vildaste fantasi trott att det här skulle kunna bli utfallet", säger Gustav Gerdes.

I domen (mål nr 78-16) märks bland annat att domstolen bedömer att Transportstyrelsens föreskrifter om ett säkerhetsavstånd om minst 50 meter mellan drönare och närmaste person saknar betydelse: eftersom kameran "inte ständigt är placerad på en sådan plats att personidentifiering omöjliggörs, kan den användas för personövervakning".

Bland svenska börsnoterade bolag i branschen finns, nämner nyhetssajten Breakit, framför allt bolagen Intuitive Aerial på First North, verksamt inom större drönare och inriktat mot den professionella filmindustrin, och Aktietorgslistade Fastout.

Jonas Lindqvist, styrelseordförande och ir-kontakt på Intuitive Aerial, säger dock till Nyhetsbyrån Direkt att bolaget har en "försvinnande liten andel" av sin omsättning på drönare i Sverige, och att deras kunder främst är filmbolag och andra som redan i dagsläget behöver tillstånd, av andra skäl än det som domen innebär.

"Sedan tror jag att lagstiftningen kommer att behöva ändras ändå, eftersom det påverkar en marknad så pass mycket", säger han och uttrycker viss besvikelse med den prejudicerande domen, trots att den alltså inte påverkar Intuitive Aerial särskilt mycket.

Fastout beskriver sin verksamhet med att den "har en it-plattform som kopplar samman lokala professionella drönarpiloter med kunder", och i senaste rapporten nämns att bolaget samarbetar med åtta av Sveriges elva största fastighetsmäklarkedjor.

På frågan om hur bolaget kan tänkas påverkas av HFD-utslaget hänvisar ir-kontakten tillika finanschefen och styrelseordföranden Thomas Edselius till vd Alexander Greidinger, som Nyhetsbyrån Direkt utan framgång har sökt för en kommentar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -