Skattletare med höga ambitioner

Fonder En nystartad småbolagsfond har ambitiösa mål. De ska hitta bortglömda guldklimpar på de europeiska börserna. Och de ska locka många miljarder till fonden.

Lannebo har knutit till sig danskarna Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard som ska ratta en nystartad småbolagsfond med Europafokus. Placera har träffat teamet i veckan, när de var i Stockholm för att ragga kunder till fonden, för att höra vad de har för tankar kring fondförvaltning.

Det är bråda dagar. Samtidigt som de är på säljturné ska de fylla upp fondportföljen, som ska innehålla 30 aktier innan veckan är slut.

Det innebär att fonden kommer att ha en koncentrerad portfölj jämfört med kategorisnittet enligt Morningstar på 729 bolag. De startar fonden med 170 miljoner kronor – målet är att den ska växa till maximalt 20 miljarder kronor.

Förvaltarna har ett förflutet från SEB i Köpenhamn där de under tio år förvaltat SEB:s europeiska småbolagsfond. Den tidigare förvaltningen belönades med fem stjärnor av fem möjliga av Morningstar.

De lämnade SEB då förvaltningsinriktningen blev mer kvantitativ. De ville fortsätta vara aktiva förvaltare.

Att små- och medelstora europeiska bolag är i fokus är uppenbart. Investeringarna görs i bolag med marknadsvärden på 2-30 miljarder kronor. De är tydliga med att det är en europeisk fond och inte en nordisk fond.

Totalt kommer Norden att utgöra runt 15 procent av fonden. De nordiska aktier som lockar förvaltarna är bland annat danska Simcorp och svenska Alimak, Inwido och Thule. Andra viktiga marknader är Tyskland och England som kommer att stå för runt 20 procent vardera.

Investeringarna kommer även att göras i bolag från Holland, Schweiz och Österrike – tydligt Europafokus med andra ord.

Förvaltningen ska vara långsiktig och de räknar med att hålla innehaven i tre år i genomsnitt, vilket gör att ungefär en tredjedel av portföljen kommer att bytas ut per år. Fokus är kvalitetsbolag, bolag som växer med god lönsamhet och har en hög avkastning på kapitalet.

Och de letar gärna där ingen annan letar. Bolag som bevakas av få analytiker och är bortglömda lockar förvaltarna, som nämner Intrum Justitias brittiska konkurrent Arrow Global som ett exempel. En viktig parameter är att bolagen är internationella i sin verksamhet.

”Bolag som slår marknadens vinstförväntningar resulterar i höjda vinstestimat, vilket vi ser som ett kvitto på ett bra och välskött bolag”, säger Carsten Dehn.

Lannebo Europa Småbolag kommer avvika mycket från sitt jämförelseindex. Förvaltningsavgiften är 1,60 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -