Ombytta roller

Fonder Det svänger i hockey och på fondmarknaden är det extra påtagligt då förra månadens förlorare har blivit månadens vinnare. Förutom i en fond.

De flesta marknader är på plus den senaste månaden. MSCI Världsindex har stigit med knappt 1 procent, mätt i svenska kronor. Stockholmsbörsen visar fortsatt styrka och har gått upp betydligt mer. USA-börserna har haft det tyngre och backat marginellt.

Tillväxtmarknaderna har fått ny vind i segel och kommit tillbaka efter förra månaden negativa avkastningar. Som Pekka Kääntä skriver i månadens Utblick har de nya tillväxtmarknaderna, så kallade Frontier Markets, fortsatt att attrahera investerare.

Redan förra månaden noterade vi ovanligt stora skillnader mellan vinnar- och förlorarlistan och det fenomenet har förstärkts. Det skiljer hela 22 procentenheter mellan den bästa och den sämsta fonden.

Flera länderfonder på listan har avvikit kraftigt från sitt jämförelseindex. Det förklaras oftast av att de bedriver en aktiv förvaltning.

I princip hela vinnarlistan består av länder på södra halvklotet. Brasilien och Latinamerikafonder dominerar totalt.  

I topp hittar vi två Brasilienfonder som avkastat mer än 15 procent. Fonderna ha avkastat närmare 90 procent sedan årets början – här har vi årets vinnare.

Vi hittar även HSBC GIF Mexico som vänt upp under månaden. Vändningen kom efter omfattande vinsthemtagningar och mindre sannolikhet för Donald Trump blir president. Han har hotat Mexiko med både en fysisk mur och att försämra handelsavtalet NAFTA till landets nackdel.

Värt att notera är att de två länderna utgör 85 procent av regionens börsvärde. Det gör att det letar in sig ett flera breda Latinamerikafonder bland vinnarfonderna.

Latinamerikafonderna trängs längre ner på listan den sämsta fonden på vinnarlistan har lyckats att gå upp 13,7 procent. Positivt investerar sentiment och med fortsatt reformer i Brasilien samt en stark utveckling för landets valuta ligger bakom den starka utvecklingen i svenska kronor.

Enligt Morningstar är kategorisnittet för Latinamerikafonder upp 13,3 procent senaste månaden.

Förlorarlistan har en tydlig lutning åt Europa, trots att regionen har avkastat positivt under månaden.

Överst på listan har vi förra månadens förlorarfond, Invesco Korean Equity som tappt ytterligare 4,6 procent. Huvuddelen av nedgången beror på Samsung som är Seoulbörsens klart största bolag med 25 procent av index.

Bolagets aktie haft fortsatt nerförsbacke den senaste månaden efter den totalkollaps som aktien upplevde i början på september på grunda av brinnande mobilbatterier i en av sina prestigemodeller.

Vi hittar flera Europafonder bland bottenskrapet trots uppgång för regionen.

Förklaringen ligger i att flera av dessa fonder har modelldrivna investeringsstrategier. Det gör att fondernas investeringar kan avvika mycket från etablerade index. Det innebär att fonderna under vissa perioder kan gå betydligt bättre eller sämre än marknaden som helhet.

Inside Sweden och Simplicity Europé hör till månadens förlorare. De jobbar båda med tydliga modeller som fungerat mindre bra under perioden.

Här finns också UBS Europé Opportunities Unconstrained som har en opportunistisk investeringsstrategi som avviker mycket från index. Fonden har backat med drygt 4 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -