Globalt starka börser

Utblick De flesta av världens börser fortsätter resan uppåt – trots lite svagare konjunktursignaler och centralbanker som i allt högre grad väljer att vila på hanen.

Trots stegrad oro kring den globala konjunkturen och centralbanker som i allt högre grad väljer att undvika nya stimulanser, har de flesta av världens börser rört sig uppåt under den senaste 30-dagarsperioden.

Dessutom har den geopolitiska oron stigit med en fortsatt stökig situation i Mellanöstern. Till det kommer att det amerikanska presidentvalet närmar sig och att valrörelsen mest bestått av personliga påhopp.

Tidvis har det också varit en stökig börsresa, vilket bland annat syns i det amerikanska volatilitetsindexet, VIX, som steg kraftigt i inledningen av oktober.

Så det får anses vara ett styrkebesked för världens börser att de flesta pressar sig över nollstrecket. Vi på Placera tolkar det som ytterligare ett bevis på att aktier är ett av få attraktiva placeringsslag för den som söker avkastning och är beredd att ta risk.

Att förhoppningsekonomierna (Frontier Markets) är den grupp som gått allra bäst är väl också en indikation på att den tesen håller.

En annan faktor som bidragit till bättre börsklimat är att oron kring finanssektorn i EMU-området minskat väsentligt.

EMU-området sticker dessutom ut konjunkturmässigt. Visserligen är tillväxten fortsatt trög men att regionen påverkats relativt lite av den stegrade politiska oron, som bland annat Brexit inneburit, är ett tecken på bättre stabilitet.

Det är endast i EMU-området som Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatstiken rullar in i förhållande till analytikernas prognoser, fortsatt orkar över nollstrecket.

Annars har det varit en hel del besvikelser på makrosidan. I USA har ESI halkat en bra bit under nollstrecket och oron för konjunkturutvecklingen växer. Ändå väntar sig de flesta att den centralbanken levererar en räntehöjning i december. Att arbetsmarknaden är fortsatt stark bidrar till detta, samt till att minska oron för en rejäl konjunkturavmattning.

ESI i tillväxtekonomierna (Emerging Markets) rör sig sidledes men skillnaden mellan olika regioner är stor. ESI för Latinamerika är numer i en klart uppåtgående trend medan det motsatta mönstret gäller i de asiatiska EM-länderna.

Det är också viktigt att tillägga att det än så länge är mycket få bedömare som tror att vi har en regelrätt global lågkonjunktur framför oss. Snarast är bedömningen att den tröga tillväxt vi haft i finanskrisernas spår fortsätter framöver.

Developed Markets

Gruppen utvecklade ekonomier lyckas prestera en uppgång på 0,9 procent (MSCI-index) under den senaste 30-dagarsperioden trots att dominanten USA haft en svag utveckling.

Ett stigande oljepris har bidragit till en stark börsutveckling i Norge. Mer förvånande är kanske att Italien, som brottas med oro inför den kommande folkomröstningen kring en ny konstitution, går allra bäst. Här spelar en generellt minskad oro för finanssektorn i EMU-området en betydande roll. Det har bidragit till att flera EMU-länder toppar börslistan. I botten finner vi Nya Zeeland och Israel.

Emerging Markets

Bland tillväxtekonomierna är det idel plus på börserna även om det i många fall handlar om små uppgångar. Gruppen som helhet har stigit med 1,2 procent under den senaste 30-dagarsperioden.

Brasilien fortsätter att toppa listan efter en imponerande uppgång på 9,7 procent. Eftersom den brasilianska realen stärkts är uppgången mätt i svenska kronor hela 16,2 procent. Stabilare politiskt klimat och lite bättre konjunktursignaler fortsätter att bidra till uppgången. Dessutom har centralbanken kunnat sänka räntan.

Grekland lyfter efter besked om nya stödpengar. Sydafrika pressas i sin tur av politisk oro.

Frontier Markets

Förhoppningsekonomierna har haft den bästa utvecklingen med en uppgång på 2,5 procent under de senaste 30 dagarna. Det är dock en spretig lista med flera länder som samtidigt har haft tämligen kraftiga nedgångar.

Toppresterarna är en salig blandning länder och vår tolkning är att den röda tråden snarast är att många placerare söker sig längre ut på riskskalan i jakten på avkastning. Flera av de länder som nu toppar listan har annars haft en svag utveckling under större delen av 2016.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -