Full fart i rapportracet

Börscocktail Startskottet för rapportsäsongen har gått och på börsen svänger det rejält. Vinstvarningar har varvats med toppresultat och kursrallyn.

Veckan har bjudit på flera spektakulära kursrallyn och på fredagen steg dollarn till den högsta nivån mot kronan på sju år. På veckobasis har Stockholmsbörsen stigit med drygt 1 procent och USA-börserna har utvecklats något svagare. I Frankfurt steg börsen 1,2 procent.

På Storbolagslistan skrällde MTG med en rapport över förväntan och aktien rusade 10 procent. Också spelbolaget Betsson överraskade positivt och har på en vecka stigit med lika mycket. Placeras Per Ericsson rekommenderar köp, då kursen fallit för mycket

Till vinnarna hör också Atlas Copco som fått höjd riktkurs av flera analyshus. Det efter att bolaget levererat ett resultat i linje med förväntningarna.

Sämst bland storbolagen gick det för  Assa Abloy som backade 7 procent på fredagen efter att problem uppdagats i två kinesiska bolag och vd Johan Molin pressats vid ledningsutfrågningen tidigare under dagen.

Vinstvarningarna haglar

Ericsson

Svagare efterfrågan på mobilt bredband och negativa industritrender under första halvåret tynger Ericsson som efter förra veckans vinstvarning rasat 30 procent. På fredagen kom rapporten med de befarade katastrofsifforna. Trots förvarningarna föll bolaget ytterligare på börsen.

Eltel

Kritiken haglar mot Eltel. Alla som deltog i emissionen och som köpt aktier i den öppna marknaden har förlorat pengar, så nog finns en bra grogrund för missnöje.

Under året har bolaget då och då kommunicerat att utmaningarna ökat. Som en konsekvens av detta förväntas ebita-resultatet i tredje kvartalet hamna i intervallet 27 – 32 miljoner euro, vilket kan ställas mot SME Direkts tidigare förväntade 55,6 miljoner euro, skriver Affärsvärlden.

På en månad har aktiekursen backat 35 procent. Kvartalsrapporten väntas den 9 november.

Ratos

Investmentbolaget Ratos städar fortfarande efter felsatsningarna i norska oljeservicebolaget Aibel och nu flaggas för ytterligare avskrivningar om 1,1 miljarder kronor.

Och flera nedskrivningar kommer att bli nödvändiga. Det berörda portföljbolagen är AH Industries, Biolin Scientific, Euromaint och Jøtul. Anledningen ska vara tuffa marknadsförhållanden och svag resultatutveckling. Kvartalsrapporten kommer den 10 november.

Veckans blodtryckshöjare

Den hittills galnaste kursreaktionen stod aktiespekulanterna i klädesbolaget VRG för. På rapportdagen närmast dubblades aktiens värde och på veckobasis har priset stigit med 56 procent. Anledningen är enkel: Räkenskapsårets fjärde kvartal gav en vinst på 4,6 miljoner kronor, vilket kan jämföras med fjolårets förlust på 76,4 miljoner kronor under samma period.

Marknaden reagerade positivt även på klädhandlaren RNB:s rapport, som dock senare föll tillbaka, möjligen efter att ha sågats i en populär podcast.

Två andra blodtryckshöjare (som inte lämnat rapport ännu) var First North-bolagen Impact Coatings och Nicoccino som båda sköt i höjden efter att avtal tecknats i Kina och USA. Båda bolagen rapporterar den 28 oktober.

Risk för baksmälla

Dryckesbolaget Kopparbergs är en favoritaktie för många. Bolaget har tagit Storbritannien med storm och försäljningstillväxten har varit och väntas fortsatt vara bra. Men det svagare pundet – en konsekvens av osäkerheten kring Storbritanniens EU-utträde – riskerar ge Kopparbergs valutabekymmer.

I årsredovisningen från 2015 noterar bolaget att en procents förstärkning av kronan mot euron och pundet skulle påverka resultatet negativt med 9 Mkr. I år har kronan stärkts med 12,7 procent mot pundet men försvagats mot euron med 5,9 procent. 

Oron har fått aktien på fall och från toppnoteringen kring 320 kronor i somras har aktien tappat 22 procent.

Bekymren slutar inte där. Lanseringen av ciderdrycken Sparkling Rosé skjuts på framtiden efter att flera flaskor gått sönder under testförsäljningen. Ett nytt försök väntas efter nyår.

Lättnadsrally i bank

Det har stormat rejält kring Deutsche Bank på sistone, och oron har spritt sig till andra banker. De värsta farhågorna verkar emellertid ha lagt sig – åtminstone för tillfället – och intresset för bank har återvänt. Att högre marknadsräntor gynnar sektorn ligger sannolikt bakom.

De svenska storbankerna har överpresterat rejält mot index under hösten och på sluttampen har Nordea tagit täten.

Vändningen är tydlig även inom den amerikanska banksektorn och centralbanken Fed signalerar allt tydligare att en räntehöjning kan vara på ingång. För dig som vill investera i internationell bankverksamhet via fonder bjuder Placeras Pär Ståhl på tips.

  Utv. 3 mån (%)
Nordea 22
SEB 22
SHB 19
SEB 22

 

Nästa vecka fortsätter rapporthysterin när bland andra Indutrade, Bulten, AAK, Profilgruppen, Addlife och Gränges redovisar resultat. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -