Dras ner av rapportflod

Börsen Stockholmsbörsen har inlett fredagens handel med svagt negativ indexrörelse. Assa Abloy, Telia och Volvo tappade efter rapportsläpp.

Stockholmsbörsen har inlett fredagens handel med svagt negativ indexrörelse. Kvartalsrapporterna har fortsatt flöda in med sedan tidigare vinstvarnande Ericsson som en av surdegarna. Även Assa Abloy tappade och Telia samt Volvo var också ned i spåren av rapporter.

Klockan 10.15 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,2 procent till nivån 1.463. Aktier för drygt 5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten noterades de ledande börsindexen marginellt upp.

Telias tredje kvartal var i stort som väntat i SME Direkts analytikerenkät. Teleoperatören upprepade samtidigt prognoserna för helåret 2016. Marginalen inom den svenska verksamheten nådde dock inte upp till förväntan. Aktien tappade drygt 1 procent och Tele2 var ned i samma härad.

Volvoaktien noterades 0,7 procent lägre efter kvartalsrapport där rörelseresultatet och orderingången prickat förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät. Lastbilsmarknaderna i Europa och Nordamerika väntas gå ned under 2017, meddelade bolaget.

Ericsson föll 4,1 procent på kvartalssiffror som var i linje med de preliminära i samband med vinstvarning. Rörande det innevarande kvartalet heter det i rapporten att de nuvarande trenderna inom branschen tyder på en något svagare säsongsmässig försäljningstillväxt sekventiellt än normalt.

Assa Abloy backade 4,7 procent efter koncernsiffror i linje med förväntan men med en nedskrivning i Kina på 260 miljoner kronor som nettades mot en förvärvsåterföring.

Billerud Korsnäs rörelseresultat i det tredje kvartalet var 3 procent högre än väntat, trots 4 procent lägre omsättning än SME-konsensus. Efterfrågan och orderläge bedöms vara stabila under det fjärde kvartalet. Samtidigt meddelades det om nya produktionsproblem och reparation av en sodapanna i som ökar kostnaderna upp till 100 miljoner kronor detta kvartal. Förpackningstillverkaren trycktes ned 3,7 procent.

Tillväxtbolaget Net Ents tredje kvartal var aningen svagare än väntat i SME Direkts analytikerenkät. Bolaget upprepade att ambitionen är att uppnå en hög försäljningstillväxt under resten av 2016. Marknaden handlade ned kasinospelleverantören drygt 5 procent.

Spelbolagssektorn steg på torsdagen efter en starkare rapport än väntat från Betsson men på fredagen backade Evolution Gaming, Mr Green och Betsson mellan 2 och 3 procent.

Inom fastighetssektorn redovisade Atrium Ljungberg ett aningen svagare förvaltningsresultat än väntat och aktien noterades för ett tapp om nära 3 procent.

Arcam vände till förlust i det tredje kvartalet. Bolaget som är under uppköp tappade runt 1 procent.

ÅF och Studsvik släpper siffror under pågående handel. Aktierna var i stort oförändrade.

SEB steg 1,2 procent efter torsdagens rapporttapp. Pareto har höjt bankaktien till köp. Atlas Copco fortsatte upp 1,6 procent i spåren av torsdagseftermiddagens rapport.

Nordea har sänkt rekommendationen för Coor till behåll från köp. Aktien tappade drygt procent.

På en annars tunn makroagenda visade ECB:s återkommande undersökning av oberoende prognosmakares utsikter för den ekonomiska aktiviteten i euroområdet att de nu ser något lägre inflation 2016 och 2018 jämfört med i juli.

På valutamarknaden rörde sig euron under natten ned under nivån 1:09 mot dollarn, den lägsta nivån sedan i mars. Fallet inleddes sedan Mario Draghi på torsdagseftermiddagen sagt att ett abrupt slut på de kvantitativa lättnaderna är osannolikt samt lämnat dörren öppen för ytterligare lättnader.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -