Aktierna rusar kraftigt

Börs Två First North-listade bolag har skjutit i taket under morgonen efter beställningar från USA och Kina.

Impact Coatings, som är verksamt inom ytbeläggningar till bland annat flödesplattor för bränsleceller, har tecknat ett "försäljnings- och samarbetsavtal" med China Hydrogen Energy.

Aktien rusade på nyheten och är i skrivande stund värd över 30 procent mer än vid öppning.

Avtalet omfattar både beläggningssystem och förbrukningsmaterial till ett värde av över 100 miljoner kronor under de första tre åren.

Leveranserna inleds under 2017 och Impact Coatings blir genom avtalet "en strategisk partner för snabb uppbyggnad av högvolymproduktion hos kunden".

"Affären med China Hydrogen Energy är ett genombrott och del i den strategi som bolaget påbörjat under året" säger Henrik Ljungcrantz, grundare och teknisk chef på Impact Coatings.

Nicoccino, ett annat First North-listat bolag som har utvecklat en plastfilm med nikotin för oralt bruk, har också gått som en raket på morgonen.

Detta efter att ha skrivit avtal med en amerikansk producent som uppfyller de regulatoriska krav som ställs på läkemedelstillverkare.

Nicoccions aktie har stigit över 50 procent på fredagsmorgonen. 

I början av 2016 valde Nicoccino en ny strategisk inriktning med fokus på att läkemedelsklassificera bolagets unika nikotinfilm. Ett av huvudkriterierna för att lyckas med denna klassificering är just att identifiera en ny tillverkare, skriver bolaget som bakgrund.

"Det är väldigt glädjande att Nicoccino, efter ett omfattande arbete med att säkerställa en kvalificerad samarbetspartner, äntligen har tecknat avtal med en producent som har gedigen kunskap och erfarenhet i att utveckla och producera läkemedel. Vi ser att vår partner har den flexibilitet och kapacitet som vi sökt för att passa Nicoccinos framtida strategi." säger Nicoccinos vd Anders Ulfhielm i pressmeddelandet, utan att nämna vilken tillverkaren i fråga är.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -