Vågad exponering mot industrin

Aktieanalys Industrivärden är ett cykliskt val och ett investmentbolag i förändring. På gott och ont rivs det runt i gubbiga strukturer. Det gillas inte av alla.

Industrivärden har likt Melker Schörling enbart börsnoterade bolag i portföljen. Investmentbolaget delades för drygt 70 år sedan ut till Handelsbankens ägare efter ett lagförslag som begränsade bankernas möjligheter att äga värdepapper.

Idag är Handelsbanken Industrivärdens främsta innehav och fyller närmare 30 procent av portföljen.

Banken är känd för sina många lokalkontor och sin höga kreditkvalitet. Resultaten i onsdagens delårsrapport var starkare än väntat. Särskilt viktigt var det förbättrade räntenettot.

Även Handelsbanken tvingas emellertid spara när verksamheten pressas av negativa räntor och låg betalningsvilja på banktjänster. Flera kontor har stängts ned det senaste året.

I ett treårigt perspektiv hamnar Handelsbanken i bottenskiktet sett till kursutvecklingen bland Stockholmsbörsens storbanker, tillsammans med skandalomsusade Nordea.

Handelsbanken och storägaren Industrivärden är dock knappast fläckfria de heller. Jaktgården Henvålen, känd från SCA-härvan, var tills nyligen i båda bolagens ägo. I somras överläts andelarna till SCA - Industrivärdens näst tyngsta innehav med en portföljvikt på närmare 20 procent  – som planerar att avyttra den.

Banden mellan de tre bolagen går långt tillbaka. SCA och Handelsbanken har varit en del av Industrivärdens investmentportfölj i över 50 år.

Investmentbolagets äldsta innehav är emellertid Ericsson, som platsat ända sedan starten.

Ericsson tampas med stora problem och är svårvärderat. Trots den senaste tidens kraftiga kursfall har till exempel Börsveckan valt att behålla en neutral syn på aktien. Tidningen tippar att utdelningen slopas och att tillväxten kan dröja till 2018.

Industrivärden har redogjort för tre kvartal i år. I bidragsanalysen var Ericsson (-1,2 miljarder kronor) det största sänket, följt av ICA Gruppen (-0,3 miljarder kronor). ICA Gruppen hörde till 2014 års bästa investeringar, men har de senaste två åren underpresterat mot börsen.

Motsatt är situationen i Volvo och Sandvik som båda har en portföljvikt på 16 procent. Framförallt Sandvik-aktien har varit stark i år. Sandviks fina kursutveckling är ett gott tecken i sig. Marknadsaktörerna har lämnat 2016 bakom sig och blickar framåt på prognoserna för 2017.

I portföljen ryms även SSAB och Skanska. Likt merparten av portföljbolagen är dessa företag konjunkturkänsliga. Det gör Industrivärdens framgångar påtagligt beroende av den världekonomiska utvecklingen.

På sex månader har Industrivärden överpresterat mot index (OMXSGI) och branschkollegan Investor. Men på fem år hamnar bolaget i bakvattnet, trots en belåningsgrad på 15 procent och efter att utdelningarna (5 kronor per aktie) återlagts.

Att facit inte är bättre är förvånande med tanke på belåningsgraden. Substansrabatten (10 procent) är mindre än tidigare men ligger nu på en rimlig nivå.

Industrivärden är under förändring. Finansmannen Fredrik Lundberg har ökat sitt inflyttande och sedan förra hösten har vd Helena Stjernholm mandat att ändra i gamla strukturer. Hittills har flera av portföljbolagen fått nya direktörer och styrelseordföranden.

Alla tar inte förändringarna med jämnmod. Tidigare styrelseordförande Sverker Martin-Löf oroar sig över att korsägandet mellan Industrivärden, SCA och Handelsbanken försvagats. Detta efter en rad stora affärer då Lundberg, enligt Martin-Löf, ska ha köpt A-aktier i både Industrivärden och SCA rabatterat, till övriga aktieägares förtret.

Martin-Löf oroar sig vidare över att det långsiktiga ägaransvaret ersätts av kortsiktiga prioriteringar och menar att SCA-affären är ett tecken på det.

Tyngden i cykliska bolag gör Industrivärden intressant. Investerarna har lyft blicken och drömmer om mer avlägsna prognoser. Dessutom är flera av portföljbolagen vinnare på en starkare dollar och portföljbelåningen har också hjälpt.

På tre till sex månader ser vi positivt på Industrivärden, även om man ska komma ihåg att konjunkturen kan svänga. Rekommendationen blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Industrivärden C Köp 158,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -