ECB har något på gång

Makrokommentar ECB valde vid torsdagens penningpolitiska möte att vila på hanen. Nu riktas istället blickarna mot decembermötet som lär innehålla betydligt mer substans än dagens bleka föreställning.

Som väntat gjorde ECB inga förändringar i sin penningpolitik i samband med torsdagens penningpolitiska möte.

Styrräntan ligger därmed kvar på 0,0 procent samtidigt som inlåningsräntan ligger på -0,4 procent. De månatliga obligationsköpen fortsätter i en takt av 80 miljarder i månaden och är för närvarande tänkta av avslutas i mars 2017.

ECB-chefen Mario Draghi framhöll att återhämtningen i EMU-området fortsätter i en långsam men stadig takt samtidigt som riskerna mot tillväxten fortsatt är tiltade åt nedsidan. Däremot konstaterade Draghi samtidigt att ekonomi i EMU-området klarat av att hantera den senaste tidens politiska och geopolitiska utmaningar. En stabilitetsfaktor i sig.

Inflationen i EMU-området har dessutom börjat krypa uppåt, även om det sker från extremt låga nivåer. Inflationen i september landade på 0,4 procent. Den högre inflationen beror främst på stigande energipriser och baseffekter när fjolårets låga energipriser faller ur tolvmånaderstalen. Den underliggande inflationen visar i sin tur inga tydliga tecken på att ta fart.

I analytikerkåren fanns på vissa håll förväntningar om tydliga signaler om att programmet för obligationsköpen skulle förlängas. Samtidigt som det på finansmarknaderna också spridits rykten om att en snar nedtrappning av obligationsköpen var på väg.

ECB-chefen underströk vid ett flertal tillfällen att det inte fördes någon som helst diskussion om att vare sig utöka/förlänga eller minska på obligationsköpen vid dagens möte. Däremot upprepade han att det ECB måste se en tydlig trend i inflationen upp mot inflationsmålet på 2 procent innan obligationsköpen kan avslutas. Han såg heller inget abrupt slut på dessa.

Nu lyfter marknaden blicken mot ECB:s decembermöte. Då ska banken både publicera färska prognoser kring tillväxt och inflation samt presentera en utvärdering av effekterna av obligationsköp och negativa räntor.

Ett troligt scenario är att banken då kommer att presentera någon form av förlängning gällande programmet för obligationsköp. Annars lär finansmarknaderna reagera negativt.

Är man riktigt centralbanksnördig tyckte i alla fall vi på Placera att det delvis kunde tolkas in i Mario Draghis sätt att utrycka sig kring decembermötet att något var på gång.

Marknadsreaktionerna efter dagens presskonferens har varit måttliga. Euro/dollarkursen ligger kvar strax under 1,09 dollar per euro och på aktie- respektive räntemarknaden syntes inte mer än små krusningar.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -