Dustin höjer utdelningen

Aktiekommentar IT-handlaren Dustin överträffade förväntningarna i sitt sista kvartal och föreslår en 40-procent högre utdelningen jämfört med i fjol.

Dustin är välskött men har haft en seg omsättningstillväxt. Det har det nu blivit ändring på. Nettointäkterna ökade med 11 procent i sista kvartalet, främst pådrivet av fler affärer med storbolag och institutioner.

Generellt innebär stora kunder prispress, vilket oftast resulterar i sämre marginaler. Men Dustin ökade istället bruttomarginalen till 15,3 procent i perioden (14,3 procent).

Avtal värda 100 Mkr årligen har tecknats med Försvarsmakten (ramavtal) och en internationell koncern.

När böckerna stängdes för det brutna räkenskapsåret hade Dustin överträffat analytikernas förväntningar på flera punkter. Intäkterna var 10 procent högre än förhandstipsen och rörelseresultatet 11,5 Mkr bättre, enligt Factset.

Nettoskulden har sjunkit till 2,1 gånger EBITDA vilket är i det lägre spannet av bolagets målsättning. Det möjliggör nya förvärv och högre utdelning. Det senare har Dustin direkt tagit fasta på och styrelsen föreslår en utdelningshöjning på 40 procent till 2,40 kronor per aktie.

Tillskillnad från när vi senast skrev om Dustin, efter tredje kvartalet, levererar bolaget nu något mer än förväntat. Men trots det blev marknadens reaktion på rapporten sval.

Analytikerna som följer bolaget förväntar sig att omsättningen stiger med 5,2 procent under nästa år och att vinsten per aktie ökar till 3,60 kronor (IFRS). Till lika antas ytterligare en utdelningshöjning.

Konsensus i Factset är riktkursen 71,80 kronor men på vinstestimatet för nästa år värderas bolaget redan till p/e 17 på dagens lägre aktiekurs. Det är en rimlig värdering och det finns därför inte skäl att ändra vår tidigare neutrala rekommendation. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -