Rapportflod leder till kraftiga kursrörelser

Börsen Onsdagen innebar något sjunkande index i Stockholm och bland förlorarbranscherna fanns hälsovård och banker, sedan Handelsbanken rapporterat. Uppåt var det för oljerelaterat i energiindex.

Omkring klockan 14.15 hade OMXS30-index tappat 0,6 procent till 1.449 och omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick samtidigt till 5,9 miljarder kronor. Börserna i Frankfurt, London och Paris visade marginella nedgångar, medan råoljepriset stärktes.

Handelsbanken visade ett resultat i linje med förväntningarna och ett oväntat starkt räntenetto. Efter en positiv inledning vände aktien nedåt och enligt en analytiker var huvudorsaken oro över utdelningens storlek för 2016. Försiktiga kommentarer från banken om marginalutvecklingen för verksamheten i Storbritannien påverkade i samma riktning och Handelsbanken backade 3,6 procent.

Övriga svenska storbanker reagerade försiktigt men trenden var tydligt nedåtriktad. Swedbank handlades ned 0,8 procent, Nordea 0,7 procent och SEB 0,6 procent.

Även Getinge gick svagt och föll 2,7 procent till 162 kronor, efter att på tisdagen ha klättrat på en hygglig rapport och en överraskande avknoppning av affärsområdet Patient & Post-Acute Care. JP Morgan har sänkt sin riktkurs för Getinge till 155 kronor och upprepat rekommendationen undervikt.

På plus inom OMXS30, om än knappt, fanns Kinnevik som avancerade 0,2 procent. Nätmodehandlaren Zalando (till 32 procent ägd av Kinnevik) höjer sin prognos för justerad rörelsemarginal i år till 5-6 procent, från tidigare 4,0-5,5 procent.

Bäst bland de större bolagen gick SSAB, som handlades 1,6 procent högre. Credit Suisse har höjt sin rekommendation för stålbolaget till outperform, med motiveringen att det står inför bättre tider med förbättrad marknad och chansen till en försäljning av Ruukki Construction.

Intrum Justitia var med ett lyft på 6,8 procent en av dagens stora rapportvinnare och den hårt blankade aktien var dessutom dagens mest omsatta. Kredithanteringsbolagets rörelseresultat var 10 procent starkare än väntat, och investeringarna i köpta fordringar var också högre än analytikerna i SME Direkts enkät räknat med.

En order från Frankrikes försvarsdepartement på radarsystemet Giraffe tillsammans med en kraftigt höjd riktkurs från Danske Bank, från 325 till 410 kronor, gjorde att Saab steg 1,6 procent till 320 kronor.

Rapporten från IT-konsulten HIQ var befriad från överraskningar och både försäljning och resultat var nästan exakt enligt förväntningarna. Marknaden verkade missnöjd med förutsägbarheten och sänkte aktien 2,5 procent.

Belysningsföretaget Fagerhult visade kvartalssiffror som var bättre än i fjol över hela linjen och det belönades med en 6,7-procentig kursuppgång.

Klädbolaget RNB gjorde ett ryck på nära 9 procent tack vare sin rapport. Resultatet fördubblades och vd Magnus Håkansson talade om goda chanser till "tydliga resultatförbättringar" även kommande räkenskapsår.

RNB:s sektorkollega Odd Molly drog iväg ännu högre efter sin rapport. Klart bättre försäljning och resultat fick aktiehandlarna att ha överseende med att bruttomarginalen sjönk en aning jämfört med tredje kvartalet i fjol. Aktien lyfte drygt 12 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -