Fed-höjning bäddar för byte i PPM-portföljen

Så gör jag Det är hög tid att se över fondfördelningen i premiepensionen. Placeras fondexpert Pär Ståhl stuvar om inför amerikanska centralbankens troliga räntehöjning senare i höst.

Världens finansmarknader har blivit allt mer nervösa efter sommarens överraskande starka börsutveckling. Jag tar hem vinsten i fonden East Capital Frontier Markets och ersätter den med Blackrock World Financials.

East Capital Frontier Markets har visserligen avkastat 9 procent sedan årsskiftet, men stramare penningpolitik i USA försämrar utsikterna.      

Att marknaden räknar med en räntehöjning från den amerikanska centralbanken i december är uppenbart. Den amerikanska dollarn har nått sin starkaste nivå sedan mars. Även marknadsräntorna runt om i världen har börjat stiga från nya bottennivåer.

Om amerikanska räntor fortsätter röra sig uppåt – och därmed stärka dollarn ytterligare – talar det för ett skifte i investeringsfokus.

Här hemma har den 10-åriga svenska statsobligationsräntan klättrat från nära noll till 0,30 procent. Det låter inte mycket, men uppgången har fått långa räntefonder och räntekänsliga aktier att tappa i värde. Om nu marknadsräntorna har nått botten så talar det för att bankerna har bättre möjlighet än på länge att öka lönsamheten.

Flertalet av de europeiska bankerna handlas på nya lägstanivåer efter oron i Deutsche Bank. Om denna lägger sig är det troligt att ökade marknadsräntor gynnar bankaktier. Banker och finansinstitut tjänar huvudsakligen pengar på skillnaden mellan in- och utlåning och gynnas därför av högre räntor.

Jag väljer Blackrock World Finance som i huvudsak investerarar i stora banker och finansinstitut. Två tredje delar av portföljen är i banker med fokus på vanlig in- och utlåning. Fondens största innehav är i amerikanska storbankerna Citigroup, Bank of America och JP Morgan Chase.

Här får jag en bra exponering mot ökade marknadsräntor – precis det jag vill ha inför hösten.

Jag har fortsatt hög aktieandel med fokus på tillväxtmarknader och behåller fyra fonder från tidigare. Grafen visar hur mitt nuvarande premiepensionssparande fördelar sig. Jag passar på att balansera om portföljen till lika stora fonddelar 20 procent var.

För den som vill läsa vad jag tidigare skrivit om mitt premiepensionsval så finns det krönikan Så gör jag med PPM-portföljen. Där berättade jag om mina tankar kring premiepensionssparandet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -