Oljefonden växlar upp

Fonder Öka risken i oljefonden! Det föreslår den kommission som på norska statens uppdrag utvärderat en världens största investerare. Ett sådant beslut får stora konsekvenser för de globala marknaderna.

Den 7 500 miljarder norska kronor tunga fonden rekommenderas att öka aktieexponeringen till 70 procent från dagens 60 procent, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

”En högre andel aktier ökar den förväntade avkastningen men innebär också mer volatilitet och en ökad risk för en nedgång i det långsiktiga värdet.  Majoriteten anser denna risk som acceptabel”, står det i rapporten.

Ett eventuellt beslut om ökad risk i oljefonden beslutas under våren av den norska regeringen.

Beslutet lär vara diskuteras vilt, eftersom vissa förespråkare tvärtemot vill minska risken och öka på andelen säkrare obligationer. De hänvisar till framtida utflöden som bör vara stabila.

Norska regeringen får använda sig upp till 4 procent av oljefondens medel per budgetår.  I år förväntas uttagen hamna runt 3 procent för att täcka de hål som det låga oljepriset skapat i budgeten.

Oljefonden är en gigantisk aktieägare som sitter på i genomsnitt 1,3 procent av världens aktier. För Europa uppgår den siffran till 2,5 procent.

Om fonden viktar om från obligationer till aktier innebär det att 750 miljarder kronor kommer att flyttas från den globala räntemarknaden till aktiemarknaden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -