Vändning för Systemair

Aktieanalys Efter en lång svacka ser Systemair ut att ha hittat fast mark under fötterna igen. Med bättre efterfrågan och effektiviseringar på agendan är det upplagt för stigande vinster.

Ventilationsbolaget Systemair har nu två kvartal i rad bakom sig med bra tillväxt och förbättrad lönsamhet. Den långa svackan som bolaget varit inne i ser därmed ut att vara slut.

Systemairs problem härstammade dels från Rysslands ekonomiska kris och dels från förvärv som visat sig vara betydligt svårare än väntat att få lönsamma.

Systemair säljer ventilationsprodukter och är således underleverantör till byggindustrin. Huvudägaren och tillika ordföranden Gerald Engström grundade bolaget 1974 i Skinnskatteberg. Bolaget har idag ett brett geografiskt fotavtryck med egen verksamhet i 49 länder runt om i världen.

Verksamheten är Europatung och efterfrågan från den europeiska byggindustrin har varit relativt svag ända sedan finanskrisen. Bolaget har dock med undantag av inledningen på 2016 visat positiv organisk tillväxt i varje kvartal under de senaste dryga sex åren.

En stor bromskloss för Systemairs tillväxt de senaste åren har dock varit den kraftiga nedgången i Ryssland efter sanktionerna mot landet. Rubeln har försvagats kraftigt vilket slår ytterligare mot verksamheten.

Ryssland var tidigare en av Systemairs allra största marknader och bidrog även med starka marginaler. Landets vikt har dock minskat i takt med att försäljningen rasat. Någon botten är ännu inte i sikte. Försäljningen i Ryssland föll med ytterligare hela 38 procent i det senaste kvartalet.

De förvärvsrelaterade problemen har tidigare gällt ett större bolag i Tyskland samt nu på sistone ett italienskt bolag.

Ventilationsindustrin är fragmenterad med många små aktörer och förvärv har varit en viktig del av Systemairs tillväxtstrategi genom åren. Bolagets facit för de senaste 10 åren är en genomsnittlig tillväxt på dryga 12 procent om året.

Systemair har som strategi att köpa bolag som av en eller annan anledning hamnat i bekymmer. Det innebär billigare prislapp men risken är förstås att man missbedömer graden av problem. Det är just vad som drabbat Systemair de senaste åren. Åtgärdsprogrammen har avlöst varandra men fortfarande har bolaget inte helt fått ordning på den italienska verksamheten.

Problemen inom Systemair har pågått en längre tid så när bolaget i sin kvartalsrapport i början av sommaren visade på en oväntat positiv utveckling vågade vi inte tro på ett trendbrott. Systemair följde dock upp med ännu en kanonrapport i slutet av augusti. Den underliggande försäljningsutvecklingen var betydligt starkare än väntat och även lönsamheten landade en bra bit över förväntan.

Det är en förbättrad byggmarknad på många håll i världen som lyft försäljningen för Systemair. Ryssland är som sagt fortfarande rejält svagt och påverkar hela Östeuropa negativt. I Norden, USA, Mellanöstern, Turkiet och delar av Västeuropa är dock efterfrågan stark.

De ökade volymerna ger dessutom en bra hävstång på marginalerna efter de besparingar som genomförts.

Systemair har de senaste åren löpande jobbat med att effektivisera inköpsrutiner, logistik, produktion och försäljning. De minskade kostnaderna underlättar också för Systemair att vara mer aggressivt i budgivningar och vinna fler uppdrag.

Vd Roland Kasper understryker dock att målet att nå 10 procents rörelsemarginal står högst på agendan för bolaget och går före tillväxt. Genom ett aggressivt säljarbete får dock Systemair möjlighet att bearbeta kunderna och tillföra mer värde och bättre marginaler till uppdragen.

Mottagandet på aktiemarknaden av den senaste kvartalsrapporten blev av förklarliga skäl mycket positiv. Aktien tog ett rejält skutt uppåt och analytikerna skruvade upp sina prognoser kraftigt för de kommande åren.

För det innevarande räkenskapsåret, som sträcker sig från maj till och med april nästa år, räknar analytikerna i snitt med en tillväxt på knappt 7 procent. Rörelsemarginalen väntas landa på 6,6 procent vilket växlar ut i en vinst per aktie på 5,79 kronor.

Nästa år väntas omsättningen öka med ytterligare 5,5 procent och rörelsemarginalen stärkas till 7,9 procent. Vinsten per aktie stiger då till 7,28 kronor.

De prognoserna innebär p/e-tal på 20,4 respektive 16,24 för de kommande åren. Direktavkastningen i Systemair-aktien väntas uppgå till 1,8 procent respektive 2,1 procent de närmaste åren.

Efter det initiala glädjeskuttet på den senaste rapporten har Systemair-aktien de senaste veckorna kommit ned en bit. Dels drog värderingen iväg lite väl högt jämfört med konkurrenter som exempelvis Lindab, och dels oroas vissa fortfarande över framtidsutsikterna.

Ett orosmoln är de besparingar och effektiviseringar som utlovats. Det arbetet tycks ha legat lite på is i det senaste kvartalet då efterfrågan varit stark. På längre sikt behövs fortfarande strukturella förbättringar genomföras inom delar av Systemair om marginalmålet ska kunna nås.

Vi tror att bolaget kommer att ta tag i effektiviseringarna och med en allt ljusare efterfrågebild ser vi goda förutsättningar till fortsatta lönsamhetsförbättringar och en bra vinstutveckling de kommande åren. Vi höjer rekommendationen till köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Systemair Köp 117,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -