Säkra fondvalet allt mer osäkert

Fondkommentar Efter en lång period av fallande räntor har trenden vänt och värdet på dina räntefonder kan påverkas - kraftigt. Placeras fondexpert Pär Ståhl förklarar hur.

Råvarukollaps, Kina-oro och Brexit… listan är lång över stora händelser i år som fått investerarna att leta med ljus och lykta efter säker avkastning. Det har resulterat i fortsatta köp alla typer av räntepapper från säkra statsobligationer i väst (om de nu är säkra) till tillväxtmarknadsobligationer med betydligt högre risk.

Under året har den svenska 10-åriga statsobligationsräntan sjunkit från 1 procent till 0,24 procent, och den 2-åriga motsvarigheten från -0,44 procent till -0,69 procent, i skuggan av fortsatta köp från Riksbanken och räntefonder.

Efterfrågan driver upp priset på obligationerna, och trycker därmed ned räntan. Räntehjulet rullar på och alla är glada.

De flesta typer av räntefonder har därför utvecklats överraskande bra i år. Enda plumpen i protokollet är korta penningmarknadsfonder som har svårt att skapa avkastning i en värld där Riksbanken satt reporäntan på minus.

De senaste två månaderna har dock marknadsräntorna börjat stiga. Den 10-åriga svenska statsobligationsräntan har klättrat från 0,04 procent till 0,30 procent i veckan. Det låter inte mycket, men uppgången har fått långa räntefonder att tappa i värde.

Om räntorna har nått botten och ska börja röra sig uppåt så återstår frågan: Ska man överhuvudtaget investera i ränteprodukter? Stigande räntor innebär ju att priset på obligationerna faller!

Grundläggande för räntefonder är att de påverkas av förändringen i marknadsräntorna. När marknadsräntan faller så stiger värdet på fondens innehav. Ju längre löptid på obligationen, desto större värdeökning och vice versa.

Det är med andra ord en vanlig missuppfattning att räntefonder alltid är en stabil investering på lång sikt.

En tumregel för hur ränteförändringar slår mot avkastningen är att om räntan på en tioårig obligation stiger med 1 procentenhet så leder det till en värdeminskning på ungefär 10 procent. Ju längre löptid på fondens innehav, desto högre är risken i räntefonden.

Korta räntefonder är normalt sett den säkraste sparformen efter ett vanligt sparkonto. En varning är dock på sin plats då flertalet korta räntefonder gett negativ avkastning det senaste året till följd av negativ ränta på statsskuldsväxlar.

Långräntefonder placerar i räntebärande värdepapper med längre löptider än ett år och kallas obligationsfonder. Med andra ord kan räntefonder som placerar i obligationer med lång löptid och fast ränta ge en negativ avkastning när marknadsräntan börjar stiga, vilket den senaste månadens avkastning vittnar om.

Realräntefonderna är årets vinnare bland räntefonderna. Fonderna har avkastat i nivå med Stockholmsbörsen till en betydligt lägre risk, vilket inte är långsiktigt hållbart. Sådana fonder investerar i långa obligationer, vanligtvis utgivna av staten, som ger en fast avkastning utöver inflationen.

Den senaste månaden har kategorin tappat kraftigt i värde, vilket ger en fingervisning om hur det går när marknadsräntorna stiger.

Finns det då några ränteprodukter som avkastar bra när marknadsräntorna stiger?

Ja, det finns hedgefonder med inriktning på räntemarknaden. De har större möjlighet att skapa avkastning när marknadsräntorna går upp. Hedgefonder kan jobba med så kallat räntearbitrage och få avkastning både när räntan går ner (som en vanlig räntefond) och vid en ränteuppgång.

Värt att notera är att kategorin har lyckats öka i värde när marknadsräntorna vänt upp.

Hur framtiden ser ut är som vanligt osäkert. Marknaden har vid upprepade tillfällen under de senaste åren trott att räntebotten är nådd för att sedan få se räntorna falla vidare.  

Det enda vi känner till är att den amerikanska centralbanken sannolikt är på väg att höja räntan under hösten eller vintern, andra gången på ett år. De svenska marknadsräntorna har rört sig uppåt den senaste tiden, men tisdagens svaga inflationsstatistik från SCB fick uppgången av komma av sig. Åtminstone för nu.

Klart är i alla fall att om eller när marknadsräntorna rör sig uppåt kommer det att oundvikligen resultera i förluster på obligationer. Och obligationsfonder kommer då att vara en dålig placering.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -