Miljardaffär i biometri

Biometri Franska Safran för samtal om att sälja sin biometriverksamhet till den amerikanska private-equityfirman Advent International för 2,43 miljarder euro.

Det uppgav Safran i ett pressmeddelande på torsdagen, rapporterar Blommberg News, som skriver att affären är ett led i den franska jetmotortillverkarens plan att fokusera verksamheten till flyg- och försvarsindustrin.

Affären, som kommer att innebära en sammanslagning av Safrans biometriska identifieringsteknik med de aktiviteter inom säkerhetsmjukvara som Advents Oberthur Technologies har, skapar en verksamhet med 2,8 miljarder euro i årliga intäkter. Exakt vilka biometriska lösningar som Safran har sålt har Nyhetsbyrån Direkt inte kunnat utröna.

Advent har lämnat in ett oåterkalleligt bud på Safrans verksamhet och bolagen för exklusiva samtal, enligt ett uttalande från motortillverkaren, som har försökt att sälja verksamheten under flera månader.

Enligt Bloomberg News var Advents bud högre än erbjudandet från holländska Gemalto och konkurrerade ut de tre riskkapitalbolagsledda grupperna som, enligt personer med insyn, i förra veckan också lagt bud.

Ett bolag som baseras på en sammanslagning av Safrans biometriverksamhet, som tidigare var känt som Morpho och har regeringar och polismyndigheter bland sina klienter, med Oberthur, som levererar betalningssäkerhetstjänster till banker och andra finansinstitut, skulle bli "unikt positionerat för att accelerera konvergensen mellan statliga och kommersiella marknader", sade Advent i ett uttalande, enligt Bloomberg News.

Säkerhetsteknikföretaget Oberthur Technologies har samarbetat med norska Zwipe, som i sin tur har ett strategiskt samarbete med Fingerprint Cards kring smarta kort.

Precise Biometrics gick i maj i år ut med att det har ett avtal med Oberthur Technologies (OT) gällande licensiering av Precise produkt Biomatch Embedded.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -