Det svänger i hockey

Börscocktail Bankoron har blivit ett återkommande tema men hittills har Stockholmsbörsen varit bra på att repa sig. Bussbolaget Nobina imponerar men H&M bjöd på ytterligare besvikelse.

På veckobasis har Stockholmsbörsen backat 0,8 procent men för den skull saknas inte vinnare. Lundin Petroleum har klättrat i takt med att oljepriset stigit. Verkstadsbolaget SKF har ökat 3,5 procent och Ericssons aktie visar nya livstecken efter en lika stor uppgång.

Den senare ska enligt uppgift ha eggat aktivistinvesteraren Christer Gardell som köpt aktier, en uppgift finansmannen valt att inte lämna kommentar på enligt SVD Näringsliv. Att Christer Gardell inte kommentarer är kanske en lika stor nyhet.

Sämst bland de trettio mest omsatta bolagen var i hygienjätten SCA och sensorfirman Fingerprint. Den som minns kurshysterin när SCA flaggade för en delning av koncernen noterade också att aktien nu är tillbaka på samma nivå som innan planerna hade presenterats.

Klädjätten Hennes & Mauritz rapport kom in över förväntan men sifforna övertygade inte i marknaden. Bruttomarginalen föll men mest oroväckande var det svällande lagret. Nästa år ska lönsamheten bli bättre. Det vill i alla fall vd Karl-Johan Persson tro.

Att H&M:s tredje kvartal var svagt förklaras delvis av varmare väder och nu riskerar höstplaggen hamna på rea. Trots en del dystra besked tror Placeras Per Ericson att det blivit dags att plocka upp aktien.

Distit snorbillig enligt ABG

It-bolaget Distit:s ägare har skäl att fira. Nyligen knoppades dotterbolaget Alcadon av, vilket lede till ett naturligt kursfall i Distit-aktien.

Summan av delarna är dock idag högre än före delningen men nu tror investmentbolaget ABG att särnoteringen innebär ett gyllene läge i Distit-aktien.

Utan Alcadon förtjänar Distit högre multiplar samtidigt som en fastighetsförsäljning ska ge en fin engångsintäkt och lägre kostnader framgent.

Dessutom tror ABG på ett högre förvärvstempo, vilket även Placera efterlyst i vår senaste analys.

ABG:s åsikt har fått Distit-aktien att rusa 11 procent under veckan. Men för den skull saknas inte kurspotential.

Riktkursen är satt till 80 kronor, vilket är högre än börsvärdet på Distit och Alcadon tillsammans före särnoteringen, skriver Bolagsfakta.se

Deutsche tynger världens börser

Krisdrabbade Deutsche Bank föll tungt under fredagen – och vände sedan upp. Banken hotas av amerikanska miljardböter och myndigheterna väger prislappen efter bankens möjligheter att betala utan att gå i konkurs.

Under torsdagskvällen framkom att ett tiotal hedgefonder flyttat tillgångar till andra aktörer tidigare under veckan, vilket blivit ytterligare ett orosmoment.

Magknipet spridde sig i hela sektorn. Marknadens främsta skräck är en ny ”Lehman-krasch” men enligt UBS ordförande Axel Weber är bankerna överlag betydligt mer solida idag. Det uppger Affärsvärlden som citerar amerikansk media.

Under fredagsmorgonen var det bankaktier som tyngde storbolagsindex i Stockholm. Men under eftermiddagen hade humöret repat sig avsevärt och rykten om ett mindre bötesbelopp fick investerarna att åter kasta sig över banker. Det svänger i hockey!

Sitt still i bussen

Bussbolaget Nobina har efter en stark kvartalsrapport stigit 12,5 procent i veckan. Vinsten var bättre än väntat och nettoomsättningen högre. Starka siffor gör bussbolaget än mer attraktiv som högutdelare. På prognosen för 2017 värderas aktien till p/e 14,5 enligt SME Direkt. Det förväntas en direktavkastning på 6,7 procent nästa år vilket imponerar.

Visst finns det risker i verksamheten men trafikkontrakten är relativt långa och under kontraktstiden är intäkterna säkra.

Dundersuccé för Engelska skolan

Internationella Engelska Skolan, som också har relativt säkra intäkter, gjorde succé vid torsdagens börspremiär. Teckningserbjudandet övertecknades 25 gånger enligt bolaget.

Andelarna gick att teckna för 52 kronor styck men vid fredag lunch kostade en aktie istället kring 70 kronor. Det motsvarar en värdeökning på 35 procent sen introduktionen. En av de största vinnarna på noteringen var investmentbolaget Öresund som äger runt 5 procent av kapitalet.

I och med noteringen fick skolan 21 000 nya ägare varav över 400 stycken arbetar i verksamheten.

Att Engelska Skolan håller hög kvalitet, med både nöjda ägare och elever, är marknaden ense om. Den politiska risken att vinster möjligen blir förbjudna i välfärden är det få som verkar lägga så stor vikt vid.

Även tidigare friskolenoteringar på Stockholmsbörsen har varit lyckade. Senast var det Academedia som gick till börsen och aktien har sen dess stigit 50 procent.

Ytterligare en nykomling i aktielistan var fastighetsbolaget Brinova. Fredagens premiär på First North blev svängig. Som högst handlades aktien över 60 kronor men hade på eftermiddagen stabiliserats kring 20-25 kronor.

Som sagt var, det svänger i hockey.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -