Spanskt Loomis siktar mot börsen

Börs Spanska Prosegur överväger att knoppa av sin verksamhet för kontanthantering och börsnotera den i Spanien nästa år.

Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till ett meddelande från bolaget. Bolaget avser att behålla en majoritetspost i verksamheten.

Företagsvärdet (enterprise value) för Prosegurs kontanthanteringsverksamhet beräknas av mäklarfirman Kepler Cheuvreux till 3,4 miljarder euro, närmare 33 miljarder kronor.

Det finns argument för att sälja kontanthanteringen, konstaterar Kepler Cheuvreux och nämner bland annat en högre värdering, att bolaget skulle erhålla finansiella medel för att expandera andra delar av koncernen, samt en eventuell extrautdelning.

Keplers analytiker är dock inte helt övertygad.

"Varför sälja en så fantastisk verksamhet, som har höga marginaler och en stabil tillväxt i ett bolag med låg belåning och utan behov av kontanter?", skriver han och fortsätter:

"Vårt intryck är att Prosegur planerar att använda det nybildade bolaget för att konsolidera branschen".

En högre värdering för affärsområdet skulle innebära att bolaget får de finansiella resurserna att genomföra förvärv med både kontanter och aktier som betalning, resonerar Kepler Cheuvreux.

Den svenska konkurrenten Loomis steg 3,6 procent i onsdagens handel på Stockholmsbörsen och hade vid 15.15-tiden på torsdagen adderat ytterligare 3,6 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -