Oljan visar styrka

Råvaror Oljepriserna, som steg brant på onsdagskvällen sedan de oljeproducerande länderna oväntat kommit överens om produktionsbegränsningar, stabiliserades på torsdagsmorgonen på de nya, högre nivåerna.

Även basmetallerna avancerade, medan guldet var i stort sett oförändrat på onsdagens nivåer.

Vid 8.25-tiden stod Brentterminen i 49:25 dollar per fat, upp över 5 procent från de 46:60 dollar som gällde ett dygn tidigare.

De oljeproducerande länderna inom OPEC beslutade vid mötet i Alger att begränsa oljeproduktion till 32,5-33 miljoner fat per dag. För vissa länder innebär det ens sänkning av produktionen.

"Senast OPEC kapade produktionen var under 2008 och det vi nu ser är ett skift från strategin att hålla upp produktionen för att slå ut/försvåra för USA:s skifferoljeproduktion. Med tanke på tidigare oenighet kan man se med viss misstro på överenskommelsen och alla detaljer är inte klara", kommenterar SEB i ett morgonbrev.

Även industrimetallerna noterade alltså betydande uppgångar, som dock mattades av något i asiatisk handel. Koppar steg 0,7 procent till 4.852 dollar per ton, medan nickel avancerade 0,5 procent och zink 0,6 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -