Lady & Lufsen på börsen

Marknadskommentar Det finns aktier och fonder som över tid klarat konjunkturnedgångar och svag börs bättre än index. Placeras Pär Ståhl tipsar om två gamla beprövade strategier för den långsiktige investeraren.

För den som vill minska risken i portföljen och är långsiktig finns det ett par strategier som visserligen har många år på nacken men som visat sig fungera bra även i en föränderlig värld. Det handlar om att fokusera på stabila och tråkiga, men högutdelande bolag.

De två kanske mest kända strategierna är "Aristocrats" och "Dogs of the Dow". Det är lite som Lady och Lufsen. Den ena är sofistikerad med god riskspridning medan den andra är tämligen simpel och enkel. Men den ena behöver inte utesluta den andra.

Utdelningsaristokraterna

S&P 500 Dividend Aristocrats är ett index som utgår från de 500 största amerikanska bolagen, där de bolag som höjt utdelningen minst 25 år i följd väljs ut. I dagsläget ingår 50 bolag i tio olika sektorer. Bolagen är likaviktade i index.

De senaste tio åren har utdelningsaristokraterna gett en genomsnittlig avkastning på 10,7 procent per år. Det kan jämföras med det breda S&P 500-index som samtidigt gett 7,5 procent per år, till högre risk. Aristokraterna har med andra ord gett en överavkastning på drygt 3 procentenheter per år.

Frågan är naturligtvis om det är de låga räntorna och institutionernas nyvaknande intresse för utdelningar som lyft intresset för den här typen av aktier?

Svaret är nej. Lyfter vi blicken och tittar 20 år bakåt i tiden är fortsatt fördel för aristokraterna med motsvarande överavkastning. Under de 20 åren ingår flera större upp- och nedgångar som millenniebubblan, kreditkrisen och eurokrisen.

The Dogs of the Dow

Strategin kallad The Dogs of the Dow är en enkel strategi som utvecklades i början på 1950-talet. När marknaden stänger på nyårsafton väljer man de tio aktier i Dow Jones index som har högst direktavkastning.

De tio bolagen skapar en portfölj med lika stora vikter och proceduren upprepas vid varje årsskifte.

Trots enkelheten med tio bolag i ett urval av endast 30 bolag så har The Dogs of the Dow utklassat Dow Jones index. Namnet Dogs of the Dow syftar på att det är de "trötta" aktierna i indexet.

De senaste tio åren har strategin gett en genomsnittlig överavkastning på knappt 2 procentenheter per år. När perioden sträcker sig över 20 år hittar vi samma överavkastning.

Den självklara frågan är då varför det har blivit så stor överavkastning på lång sikt med de här två strategierna?

 

Till att börja med kan vi konstatera att den här typen av högutdelande bolag tenderar att inte gå lika bra som övriga börsen i en starkt uppåtgående aktiemarknad. Deras styrka istället i att de brukar gå bättre i en normalmarknad och på en svag börs.

Oftast sjunker de här aktierna betydligt mindre än börsen som helhet under längre börsnedgångar. De svänger också mindre än marknaden som helhet.

Det handlar oftast om väletablerade och lite småtråkiga bolag med stabila intäkter som inte är känsliga för konjunktursvängningar.

Kraft, läkemedel, teleoperatörer och bolag inom dagligvaruhandeln är klassiska exempel på sådana här tråkiga och stabila bolag. Men det är egenskaper som passar bra i en långsiktig portfölj. Bäst är det om bolagen höjer utdelningen på basis av ökad intjäning.

För den som vill investera i utdelningsaristokraterna finns det en ETF: ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats (NOBL).

Tänk dock på att här betalar man en årlig förvaltningsavgift på 0,4 procent,en spread på köp- och säljkurs på 0,2 procent samt courtage.

The Dogs of the Dow-portföljen går ju alldeles utmärkt att komponera själv. Årets portfölj, baserat på utdelningsprognoserna i marknaden, ser du bredvid.

Glöm dock inte bort att upprepa investeringsprocessen vid årsskiftet. 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -