Stänger dussintals gruvor

Råvaror Endast tio av 40 gruvor på Filippinerna, världens ledande producent av nickelmalm, har klarat sig igenom en granskning som genomförts på uppdrag av landets regering.

Endast tio av 40 gruvor på Filippinerna har klarat sig igenom en miljö- och säkerhetsgranskning som genomförts på uppdrag av landets miljödepartement.

Verksamheten vid ytterligare tio gruvor har stoppats och för de återstående 20 gäller det att "rycka upp sig" och förklara sina brister inom sju dagar innan ett slutgiltigt avgörande fälls.

"Det viktiga är att landets naturtillgångar utnyttjas på ett sätt som gynnar det stora flertalet", förklarade den nye och hårdföre presidenten Rodrigo Dutertes inte mindre tuffa miljöminister Gina Lopez på tisdagen, rapporterar Bloomberg News.

Målet är att Filippinernas gruvindustri ska nå samma eller högre miljö- och säkerhetsnivåer som de bästa gruvorna i Kanada och Australien, har miljöministern förklarat.

Filippinerna är världens största producent av nickelmalm, med Kina som största kund. Nickelpriset har stigit markant under de senaste månaderna, mot bakgrund av den nu genomförda undersökningen och att flera gruvor redan stoppats.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -