Kan tvingas ställa in betalningar

Bank Så stor förlikning klarar Deutsche Bank med USA utan att det hotar obligationsbetalningar.

Deutsche Bank klarar av en förlikning med det amerikanska justitiedepartementet (DOJ) på upp till 9,4 miljarder dollar utan att det hotar bankens kapitalnivåer i förhållande till regleringskrav eller att det medför begränsningar för möjligheten till betalningar på så kallade coco-obligationer.

Det skriver KBW i en analys på tisdagen.

Oro för hur stora böter som de tyska storbolagen Deutsche Bank och Volkswagen ska få från DOJ har framkallat ett dämpat humör under tisdagens europeiska börshandel. Efter en svag utveckling på måndagen har Deutsche Banks aktie fortsatt ned nära 3 procent i Frankfurt på tisdagen.

"Enligt vår analys hamnar kupongbetalningar på AT1-obligationer i risk om förlikningen hamnar över motsvarande 8,6 miljarder euro", skriver KBW i analysen som har överskriften "när blir RMBS-förlikningen en systemisk risk?".

De förlustabsorberande skuldinstrumenten AT1 (Additional Tier 1) är hybridlån som rankas just över eget kapital vid en betalningsinställelse. Banker får inte heller betala kuponger på denna typ av obligationer vid avsaknad av utskiftningsbar kapitalreserv över regleringskraven.

"Vi tror att de 14 miljarder dollar som efterfrågas av det amerikanska justitiedepartementet bara är startpunkten för förhandlingarna som kommer att äga rum under de närmaste månaderna. Enligt vår uppfattning kan upplösningen av RMBS-fallet bara destabilisera banken så till vida 'Additional Tier 1'-kuponger inte kan betalas", skriver KBW som föreställer sig en slutgiltig förlikning på 4,2 miljarder dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -